ČOKOLADNI SAN

Potrebno je: 9 jaja, 140 g šećera , 160 g maslaca, 200 g tamne čokolade, 200 g prženih lešnika, 50 g mlevenog keksa, 4 kašike gorkog kakaa, 80 ml ruma, 2 kašičice praška za pecivo, pola kašičice cimeta, kašika ekstrakta vanile

Fil: 500 ml slatke pavlake, 200 g čokolade sa 70 odsto kakaa, 2 kašike gorkog kakaa, 100 g "nutele", 1/2 kesice želatina u prahu, 2 kašike ruma

Preliv za koru: 2 dcl mlek, 3 kašike ruma, kašičica ekstrakta vanile

Prvo napravite fil. Razmutite gorki kakao s malo slatke pavlake i zatim umutite u pavlaku koju ste zagrejali do ključanja. Čokoladu za kuvanje razlomite na kockice i lagano mešajući otopite je u pavlaci. Otopite pola kesice želatina u prahu sa dve kašike vode, pustite da nabubri 10 minuta, pa ga lagano zagrejte da se otopi i umešajte u fil. Pustite da se dobro ohladi, zatim dodajte "nutelu" i rum i sve lagano izmiksajte da se poveže. Propržite lešnike u rerni, skinite koru, sameljite. Smrvite keks u prah. Otopite čokoladu s maslacem u mikrotalasnoj. Odvojite žumance i belanca, pa od belanaca umutite čvrst sneg. Žumanca umutite sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s maslacem, keks, lešnik, prašak za pecivo, cimet i rum. Na kraju ručno umešajte belanca pazeći da smesa ne splasne. Obložite kalup za torte veličine 28 cm papirom za pečenje. Ulijte smesu i pecite na 160 stepeni oko 45 minuta. Kad se ohladi, presecite dva puta da dobijete tri kore. Fil podelite na tri dela. Svaku koru natopite prelivom, premažite filom i ako ga ostane, premažite i sa strane.

RAFAELO KUGLICE

Potrebno je: 250 ml slatke pavlake, 2 kesice učvršćivača za šlag, vanilin šećer, 150 g sitnog kokosa, 100 g bele čokolade, 100 g badema

U pavlaku stavite učvršćivač i mikserom umutite čvrst šlag, pa dodajte vanilin šećer i kokos. Belu čokoladu otopite sa dve kašike slatke pavlake i lagano umešajte u šlag. Sve ručno promešajte. Smesu stavite oko pola sata u frižider, zatim malom kašikom vadite smesu na dlanove posute kokosom i oblikujte kuglice. U sredinu utisnite badem ili neko drugo koštunjavo voće.

DRUGAČIJA REFORMA

Potrebno je za koru: 300 g mlevenih oraha, 250 g šećera, 10 belanaca

Fil: 160 g šećera, 10 žumanaca, 2 rebra čokolade za kuvanje, 250 g maslaca

Pomešajte orahe i šećer. Napravite čvrst sneg od belanaca i laganim pokretima izmešajte sa smesom oraha i šećera. Pecite oko 25 minuta na temperaturi od 170 C. Dok se kora peče, pripremite fil. Izmešajte šećer, žumanca i otopljenu čokoladu, pa kuvajte na pari uz stalno mešanje. Kad se smesa zgusne, skinite s vatre i umutite maslac koji ste ranije omekšali na sobnoj temperaturi, pa sve dobro izmešajte. Testo, kad se ohladi, prerežite na tri dela. Premažite prvu koru, potom drugu a sa ostatkom kreme premažite celu tortu. Ohladite u frižideru i poslužite.

NEŽNA VANILA

Potrebno je za kore: 5 belanaca, puding od vanile, kašika mlevenog lešnika, 5 kašika šećera, 3 kašike ulja,

Fil: 7 dcl mleka, 5 žumanaca, 2 pudinga od vanile, 120 g šećera u prahu, 2 kesice vanilin šećera, 100 g maslaca, 2 dl čvrsto mućene slatke pavlake, 3 banane

Belanca umutite u čvrst sneg lagano dodajući šećer, zatim ulje, puding u prahu i mleveni lešnik. Kalup veličine 24 cm obložite papirom za pečenje, izlijte smesu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 160 C oko 25 minuta. Koru prohladite i prerežite na 3 jednaka dela, pažljivo, jer će biti izuzetno tanke. Od ukupne količine mleka za fil odvojte 1,5 dl, pa razmutite puding, žumanca i vanilin šećer. U provrelo mleko ulijte smesu pudinga i kuvajte dok se potpuno ne zgusne. Kad se fil ohladi, umutite maslac i šećer u prahu, a u drugoj posudi slatku pavlaku. Prohlađenom filu dodajte maslac i šećer i na kraju slatku pavlaku. Premažite svaku koricu filom i tanko isečenim bananama. Na kraju tortu premažite filom sa svih strana, po želji ukrasite šlagom ili krupno rendanom belom čokoladom.

EGZOTIČNI LIMUN

Potrebno je: 280 g krem-sira, 0,5 dcl soka od limuna i korica, 160 g praška za puding od vanile, 200 ml slatke pavlake, 200 g bele čokolade, 7 jaja, 120 g šećera u prahu

Sir i šećer penasto umutite, dodajte limunov sok i koricu, pa opet malo umutite. Dodajte jedno po jedno žumance i svaki put dobro umutite. Zatim dodajte prašak za puding i opet umutite. Belu čokoladu izlomite na kocke, prelijte slatkom pavlakom i otopite na pari, pa prohladite. Umutite sneg od belanaca sa zrnom soli, pa laganim pokretima varjačom umešajte u prethodnu smesu. Obložite kalup pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 160 C oko sat. Proverite čačkalicom da li je torta pečena, a kad se ispeče, ostavite je naredni sat u rerni sa malo odškrinutim vratima. Kad se ohladi, izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu.