Dodelom Nagrade "Borivoje Drobnjaković" za životno delo i otvaranjem studijske izložbe "A od roditelja… miraz - posebna ženska imovina između tradicije i savremenosti", Etnografski muzej u Beogradu obeležio je sinoć 118 godina samostalnog rada.


Ove godine Nagrada "Borivoje Drobnjaković" za životno delo dodeljene su posthumno Živki Romelić i Gordani Živković za ukupan izuzetan doprinos u oblasti etnološke muzeologije.


U okviru obeležavanja Dana Muzeja otvorena je i studijska izložba pod nazivom "A od roditelja… miraz - posebna ženska imovina između tradicije i savremenosti" muzejske savetnice Vesne Dušković.


Na izložbi će publika moći da vidi oko stotinak predmeta, pre svega odeće i tekstilnog pokućstva koji su doneti kao deo miraza ili spreme, ali i oni koji su dobijeni kao darovi ili uzdarja u svadbenim običajima u proteklih stotinak godina.


PROČITAJTE I: ZAVRŠENI 54. “MOKRANjČEVI DANI” U NEGOTINU: Mokranjac i Mocart za kraj (FOTO)


Etnografski muzej u Beogradu je osnovan 1901. izdvajanjem Etnografskog odeljenja iz okvira Narodnog muzeja, a otvaranje prve stalne izložbe Etnografskog muzeja upriličeno je 20. septembra 1904. povodom proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka.


Predlog i idejno-teorijsku osnovu za stvaranje muzeja u kome će se izučavati narodni život sastavio je veliki istoričar, diplomata i političar, akademik i predsednik SANU Stojan Novaković.


Danas se u zbirkama Muzeja čuva više od 120.000 muzealija, među kojima je oko 50.000 etnografskih predmeta.