NARODNO pozorište večeras je domaćin dve predstave 53. Bitefa: iz Nigerije na Scenu "Raša Plaović" stiže Yuropa (u koreografiji Kuduza Onikekua), a dva sata kasnije na Velikoj sceni biće izveden višestruko nagrađivani "Tartif" (reditelj Igor Vuk Torbica), rađen u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta.

Svetska humanitarna kriza i migracije 21. veka, neki su od povoda da se Yuropa nađe u ovogodišnjem festivalskom programu, a publika će pratiti priču o trojici mladih putnika koji se iz svoje zemlje otiskuju u nepoznato.

- Posle niza predstava u kojima smo mogli da sagledamo izbegličku agoniju iz zapadne, evropske perspektive, evo pogleda i samih žrtava, Afrikanaca, na tu problematiku - objašnjava selektor i umetnički direktor Ivan Medenica.

PROČITAJTE JOŠ - SVEČANOST U VUKOVOJ ZADUŽBINI: Pisma iz samoće

U predstavi Yuropa, mladi Nigerijac Kuduz Onikeku osmišljava relativno apstraktnu koreografiju s, ipak, vrlo jasnim scenskim znakovima telesne patnje, lutanja, borbe sa spoljašnjim okolnostima. Veoma snažnom emocionalnom naboju predstave doprinose i verbalni delovi, očajničko uzvikivanje, pre svega, afričkih zemalja iz kojih izbeglice dolaze. I, statističko nabrajanje različitih načina na koje su oni nastradali na putu ka sanjanoj teritoriji spasenja, Evropi.

Koreograf Onikeku do sada se iskazao u raznim formama (teatru, instalaciji, edukaciji), dok međunarodno istraživanje kojim se bavi povezuje "njegovo zanimanje za sećanje tela i traganje za novim izvođačkim izrazima".

„Tartif“

Foto Bitef

Kritika je zabeležila da ovaj svestrani autor koreografskim sredstvima pokušava da ustanovi da li se možemo međusobno razumeti kroz priče, muziku, rituale, fantaziju i otpor.

Na sutrašnjem programu je brazilska predstava "Nemoralne priče - 1. deo: Kuća majka", u režiji i dramaturgiji Fije Menar i Žan-Lika Božola.


KOVANICA

REČ "Yuropa" kovanica je reči "Yuroba" (koja označava grupaciju stanovništva, jezik i kulturu u Nigeriji) i reči "Evropa".