NEGOTIN – Jedan od najstarijih muzičkih festivala u zemlji, „Mokranjčevi dani“ polako ulazi u svoju završnicu. Po 54. put u Negotin su se sjatili brojni ansambli, horovi i vokalni solisti da svojim programima odaju počast Stevanu Mokranjcu.


Nakon sjajnog početka, „Natpevavanja“ horova iz Holandije, Severne Makedonije, Srbije i SAD i pobede američkog „Korikosa“, publika je sa velikim oduševljenjem pozdravila nastup Dečijeg hora„Radost“ iz Moskve pod upravom Dunajeve Jekaterine Aleksandrovne, posebno atraktivan ne samo zbog interpretacije, već i šarenih kostima, ruskih plesača i scenskog lutka nastupa. Publika, a naročito osnovci i srednjoškolci, sa oduševljenjem su propratili i izvođenje pesme „Tamo daleko“ na bis, kada su horisti podigli srpsku, pa rusku zastavu.- Znajući značaj Stevana Mokranjca i njegovog rada na tradicionalnoj muzici srpskog naroda, rešili smo da i mi Negotinu prikažemo ruske narodne pesme i kompozitore koji su stvarali oslanjajući se na našu baštinu. Sa velikim zadovoljstvom dolazimo na festival Mokranjcu u čast - ističe Dunajeva Jekaterina Aleksandrova.
I publika i kritika jednoglasni su u oceni da su vrhunske nastupe na „Mokranjčevim danima“ imali pobednik „Natpevavanja“ 2017. Pevačko društvo „Prepodobni Rafailo Banatski“ iz Zrenjanina pod upravom Senke Milisavljević i Kamerni mešoviti hor Muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda pod upravom Milice Đokić koji su se predstavili koncertima duhovne muzike.Oduševili su i „Zaprepletum rasplepetum“ mecosopran Dragana Popović i tenor Ljubomir Popović u pratnji pijaniste Milana Šumenkovića koji su publici doneli svoju interpretaciju solo pesama Konstantina Babića, koji je preminuo pre deset godina.


- Mokranjca sam zavoleo na prvu notu i uvek, uvek rado dođem. Ovi “Mokranjčevi dani” su jedno divno mesto, i ja često kažem to je Meka sadašnja za nas muzičare u Srbiji – kaže Ljubomir Popović.Jovan Maljoković i „Balkan salsa bend“ uz nove pesme i prepoznatljivi etno džez deo koncerta posvetili su i Etno grupi „Klasje“ Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Negotina pod upravom Dušice Đurđić, sa kojim su nastupili na „Mokranjčevim danima“ i pre sedam godina.


PROČITAJTE I:  LESKOVAČKI FESTIVAL: Nagrada Dikliću


- Stalno sam se trudio da budem na tragu neke naše nacionalne muzike, nekih tonova koji su meni zujali u glavi. Tu muziku zovem srpski džez, a svi su tonovi naši - kaže Jovan Maljoković, poznati džez saksofonista, kompozitor i aranžer.
PROMOCIJE


U okviru festivala promovisan je trostruki kompakt disk „Zvukovez“ Miroljuba Aranđelovića Rasinskog, kao i tri nove knjige profesorker, muzikologa i novinarke Gordana Krajačić, „Muzičke svetlosti pozornice“, „Muzičke arabeske“ i „Muzičke iluzije“ vezane za sadržaje u 2018. na brojnim festivalima, pa i na „Mokranjčevim danima“.


IZLOŽBE


Tradicionalno, predstavljena su i dela nastala na ovogodišnjoj likovnoj koloniji „Eho muzike“ negotinskog Doma kulture, koja postoji već 20 godina, kao i dela iz grafičke zbirke Savremene galerije u Subotici.