ISTAKNUTI srpski pesnik Krstivoje Ilić prvi je dobitnik nagrade "Stražilovo - za celokupni pesnički opus", koju dodeljuje "Brankovo kolo".

U obrazloženju ove odluke, koja je doneta jednoglasno, žiri (Nenad Grujičić, predsednik, Ivan Lalović i Rastko Lončar) je poručio da je Ilić "nastavljač Brankove lire i jezika, i tvorac mnogih ovovremenih i svevremenih elegija nad gorama i vodama".

- I kad peva o srpskoj istoriji ili baštini, o ljubavi ili nebu, o životu ili deci, Krstivoje Ilić je uvek apsolutni liričar sa jednakim intenzitetom imaginacije i mašte, dara i lepote, muzike i smisla - naveo je, pored ostalog, žiri.

PROČITAJTE JOŠ - "Branko" Dubaku

Ovogodišnja nagrada "Stražilovo" za najbolje pesničke knjige objavljene u "Brankovom kolu", ravnopravno je pripala Milici Milenković za knjigu "Isposnice", Nataši Bundalo Mikić za zbirku poezije "Treći krug snova", Suzani Rudić za zbirku pesama "Druga strana ogledala" i Aleksandri Batinić za pesnički prvenac "Antikitera".

Priznanja će dobitnicima svečano biti uručena na Stražilovu 7. septembra kod "Brankovog čardaka", pored spomenika Branku Radičeviću. "Brankovo kolo", 48. po redu, trajaće od 6. do 16. septembra u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, a u znaku je 195-godišnjice rođenja Aleksija (Branka) Radičevića.