SRBIJA će od 27. juna, zahvaljujući Marku Stojanoviću, drugi put ugostiti Svetsku konferenciju o pantomimi, a prema važećoj kvalifikaciji zanimanja, kako ističe ovaj umetnik, ljudi koji se ovde bave istom veštinom kao Čarli Čaplin i Marsel Marso, Etjen Dekru i Žak Tati, Lindzi Kemp i Ivica Klemenc, izjednačeni su sa - striptizetama!

Pod istom šifrom - 2659, kao i pantomimičar, vode se još i "igrač u noćnom klubu", "opsenar", "trbuhozborac" i "cirkuski krotitelj divljih životinja".

- Ovaj apsurd je relikt nekih davnih vremena, a iako je veliki novac utrošen da se naša "Klasifikacije zanimanja" kao dokument prilagodi "Međunarodnom standardu klasifikacije zanimanja", pantomima se i dalje ne tretira kao umetnost - kaže, za "Novosti", Stojanović koji je predsednik Svetske organizacije pantomimičara. - Sa beogradske konferencije, koja će trajati do 30. juna, uputićemo zato predlog da se to izmeni i da se pantomimičar stavi pod šifru 2655, zanimanje "glumac". Međunarodni standard klasifikacije zanimanja za ovo zanimanje navodi tri primera: glumac, pantomimičar i pripovedač.

Naš sagovornik napominje da pantomima nije ni ulična ni cirkuska umetnost, već pozorišna, odnosnio dramska umetnost.

- Profesionalni pantomimičar mora da završi visoke škole, u nekim zemljama studije glume ili plesa sa dodatnim usavršavanjem u školama pantomime, a u nekim zemljama studije pantomime na posebnim katedrama kao što su one na univerzitetima umetnosti u Stokholmu, Amsterdamu, Sofiji, Pragu ili Tbilisiju - ističe Stojanović, koji je bio gostujući profesor na nekim od ovih katedri.

Marko Stojanović


PROČITAJTE JOŠ - Pantomima u Gruziji


Iza predloga da se ova nelogičnost ispravi, pored Svetske organizacije pantomimičara, trebalo bi da stane i Udruženje dramskih umetnika Srbije. Predlog će biti predat nadležnima po okončanju Svetske konferencije pantomimičara. Prema Stojanovićevim rečima, koji je u kontaktu sa Ministarstvom rada, ne bi trebalo da bude većih prepreka i otpora da se u ovom smislu koriguje "Klasifikacija zanimanja". Ovaj dokument je, inače, sklon čestim promenama, jer je sve više novih zanimanja, posebno iz IT sektora.


PROČITAJTE JOŠ - Čuveni američki pantomimičar Robert Post nastupa u Vranju


Povodom statusa pantomime i pantomimičara u Zakonu o kulturi, Zakonu o radu, pratećim uredbama i pravilnicima i posebno "Katalogu zanimanja", koji nije u skladu sa svetskim standardima i normama koje propisuju Unesko, Međunarodna organizacija rada i zakoni EU, Stojanović se obratio i Ministarstvu kulture. U pismu upućenom ministru Vladanu Vukosavljeviću, u martu ove godine, između ostalog, Stojanović je zapitao:

- Šta će Ministarstvo kulture i informisanja preduzeti da pantomima i pantomimičari dobiju adekvatan pravni i svaki drugi status i da ne budu tretirani pod "ostali izvođači" među kojima su i striptizete i krotitelji divljih životinja. Molim vas da se ovakav skandalozan i nadamo se nenameran propust hitno ispravi u svim dokumentima koja regulišu oblasti kulture i umetnosti.

Odgovor, kaže, još nije dobio.

Anđelka Prpić

FESTIVAL

MONODRAMOM "Šta me snađe" u izvođenju Anđelke Prpić i pantonimskom predstavom "Pjero", bugarskog umetnika Aleksandera Alieva, večeras će, na sceni zemunskog pozorišta "Pinokio", otpočeti 44. Festival monodrame i pantomime. Za nagrade "Zlatna kolajna" takmičiće se 11 predstava (sedam monodrama, četiri pantomimska izvođenja), iz Srbije i sveta, a festival će svečano otvoriti jedan od prethodinih laureata, glumica Elizabeta Đorevska.


DOLAZI BAPTIST MARSO

SPECIJALNI gost ovogodišnje konferencije je Batist Marso, sin čuvenog francuskog pantomimičara Marsela Marsoa i svetski poznat majstor joge, koji je učio mnoge internacionalne zvezde kao što je Sting. On će održati master klas joge za pantomimičare, glumce i plesače, ali i prisustvovati promociji knjige "Marsel Marso, poetika gesta" italijanske spisateljice, novinarke i teatrološkinje Patricije Iovine, u petak u 17 časova u Francuskom institutu.