PETSON slavi Božić, nedavno objavljeni naslov “Kreativnog centra” - deveta je slikovnica o avanturama čiča Petsona i mačka Findusa čuvenog švedskog pisca i ilustratora Svena Nurdkvista (nekada omiljenog ilustratora Astrid Lindgren, čijim ga naslednikom u Švedskoj inače smatraju). Pored ovog dvojca kom je darovao svetsku slavu, budući da se knjige o Petsonu i Findusu uveliko smatraju klasicima savremene književnosti za decu, Nurdkvist ilustruje i “tuđe” avanture i priče. Ovoga puta, novost na srpskom jeziku i kod istog izdavača, je slikovnica “Mama Mu pravi kućicu na drvetu” - koju je napisala Juja Vislander, dok ju je Nurdkvist svojim prepoznatljivim, raskošnim, živim ilustracijama učinio neodoljivom.

No, ono po čemu se ime ovog švedskog autora prepoznaje na prvu loptu, svakako ostaje serijal o neodoljivom avanturisti Findusu i njegovom džangrizavom vlasniku, ili radije nerazdvojnom prijatelju i cimeru, farmeru Petsonu - serijal koji beleži više od 8 miliona prodatih primeraka, na 44 jezika, u više od 70 zemalja.

Prošlo je gotovo tri i po decenije otkako je kreativni Šveđanin stvorio ove junake, te njihove dogodovštine pretočio u devet slikovnica, uz dodatnu uvodnu knjigu za vrlo malu decu, jednu “priču - slagalicu”, te jedan roman za mlađe osnovce. Kreirajući ih, crpio je inspiraciju iz odnosa sa svojom decom dok su bila mala kao i iz ruralnog okruženja u kom su nekada živeli, a kada je “zaokružio” serijal prestao je da razmišlja o njemu. No, mačak i čiča nastavili su da žive, u međuvremenu osvojili i male ekrane kao junaci crtanih filmova, a osim što su filmovane, dogodovštine ljudsko-mačorskog tandema igrane su u pozorištu, koriste se u obrazovnim igrama, slagalicama, grade se Petsonove kuće u zabavnim parkovima... Mališani sa nesmanjenim uzbuđenjem uživaju u njima i danas - čak i oni koji nikada nisu “prišli blizu” ni pomenutom ruralnom okruženju, niti pripadajućem, mirnom načinu života.

U doba sve bržih medija, sve snažnijih i intenzivnijih sadržaja namenjenih najmlađoj publici, zaista je donekle čudna velika popularnost knjiga i junaka koji dosledno propagiraju, ili prosto žive, svoje “dosadne” živote. Ili je Nurdkvist samo na vreme, pre svih drugih, razumeo svoje male čitaoce i ponudio im “usporavanje” umesto sveprisutnih “ubrzanja” i previše uzbuđenja?

- Mislim da bi deca koja se identifikuju želela da im Findus bude prijatelj ili da imaju oca ili dedu koji je kao Petson: uvek strpljive, fine i prisutne, koji imaju sve vreme ovog sveta da se igraju i pomažu. Pravi svet, svet TV i interneta, postao je prevelik i prebrz, suviše komplikovan za razumevanje, a ovo je mali, dobar svet koji mogu da razumeju - objasnio je svojevremeno autor za naše medije.