PRESTIŽNI američki filmski i esnafski magazin "Holivud riporter" dao je prikaz filma "Izgrednici" Dejana Zečevića, našeg predstavnika u trci za nominaciju za ovogodišnji Oskar (kategorija za najbolji film van engleskog govornog područja), i to iz pera istaknutog kritičara Stivena Daltona.

Kako je objavio Filmski centar Srbije, Dalton je u svom prikazu Zečevićevog ostvarenja istakao da "brutalistička betonska arhitektura Beograda igra vodeću ulogu u ovom vizuelno upečatljivom trileru srpskog reditelja".

PROČITAJTE JOŠ - Film "Izgrednici" srpski kandidat za Oskara (VIDEO)


Prema njegovoj oceni, "Izgrednici" kombinuju "horor, distopijski SF, društveni komentar i film noir, na način koji budi asocijaciju na ranije radove Dejvida Kronenberga ili Darena Aronofskog - i zaista, debitantski film Aronfskog, "Pi", jeste očigledna stilska preteča sa svojom snažnom monohromnom slikom, paranoidnom atmosferom i pulsirajućim elektronskim muzičkim skorom".

Dalton je svoju pohvalu srpskom filmu zaključio rečima da "ovaj, oku ugodni neo-noir, dobro funkcioniše kao mračni zaokret put teritorije 'Crnog ogledala', i kao stilizovani urbani košmar ubedljive monohromne slike i jezovitih elektronski zvukova".