VEĆ deceniju i po nekada ponos našeg izdavaštva beogradska "Prosveta" je ni na nebu ni na zemlji, a kraj agoniji još se ne nazire. Hoće li mrtvi čvor početi da se razvezuje posle vanredne Skupštine akcionara zakazane za 22. januar, na kojoj bi trebalo da se razreše dosadašnji članovi Odbora direktora i imenuju novi - ostaje da se vidi.

- Skupština je zakazana zato što je sadašnjem rukovodstvu istekao mandat - kaže, za "Novosti", Branislav Vukasović, privremeni zastupnik državnog kapitala u ovom izdavačkom preduzeću. - Sve je urađeno u dogovoru sa Ministarstvom privrede, jer država ima 30 odsto akcija. S obzirom da to nije većinski paket, svi mali akcionari mogu da predlože kandidate.

PROČITAJTE JOŠ - Preminuo Velimir Velja Starčević: Knjižar retkog kova

Da bi se zbog nagomilanih dugova "Prosveti" dala još jedna šansa, pre dve godine je odobren Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) kojim je određen rok od 18 meseci za izmirenje obaveza. Taj rok je istekao, a dugovi nisu vraćeni.

- Na početku UPPR imali smo dug od 14 miliona, a sada on iznosi 700.000 dinara - govori za "Novosti" Dragan Milenković, izvršni direktor "Prosvete". - I sad poslujemo sa gubicima, ali su obaveze znatno smanjene, kao i zalihe. Zaposlenima se duguju tri plate i to "zahvaljujući" Miodragu Radoviću, koji je prinudno naplatio 1,6 miliona, iako za to nije imao pravo. Ponovo se priča o privatizaciji, koja, međutim, nije moguća da se ostvari zbog knjižare "Geca Kon" koja je u restituciji, a sam proces bi mogao da traje veoma dugo. Tri nekretnine koje posedujemo imaju ukupno mnogo manju vrednost od 680 kvadrata u Knez Mihailovoj 12.

PROČITAJTE JOŠ - "Prosveta" u raljama stečajne mafije?


I dok je direktoru Predragu Petroviću mandat istekao još u decembru 2017, a Nebojša Nikolić, koji je inače i direktor IP "Rad", postao je predsednik Odbora direktora bez odluke Skupštine akcionara, Draganu Milenkoviću zvanično je prestala dužnost 19. juna prošle godine. Milenković, međutim, smatra da je produženjem roka za realizaciju UPPR produžen i njegov mandat.

Foto N. Fifić

Deo akcionara, međutim, tvrdi da je UPPR trajao do polovine aprila 2018. i pozivaju se na rešenje Privrednog suda. Dosadašnjem izvršnom direktoru stavljaju na dušu što je sa nekoliko dobavljača sklopio ugovor o odlaganju isplate duga, što je otuđivao imovinu bez odluke Skupštine i uzimao kratkoročni kredit kao fizičko lice za potrebe "Prosvete", a založio imovinu ovog preduzeća. O tome će, izvesno je, biti reči na vanrednoj Skupštini.

Omča na vrat "Prosvete" stavljena je sredinom 2009. kada je novi vlasnik Dejan Pantović, tadašnji direktor IPS "Medija", uz pomoć u to vreme moćnog ministra kupio dve izdavačke kuće - "Prosvetu" i "Rad". Za samo godinu dana novi gazda je rasprodao gotovo celokupnu imovinu - knjižare, lokale i magacine, pravdajući to izmirenjem dugova. Posle štrajkova zaposlenih, Agencija za privatizaciju je raskinula ugovor sa Pantovićem, a "Prosveta" ostala ojađena.

Dragan Milenković,foto M.Labudović

Od nekada najmoćnije izdavačke kuće u bivšoj zemlji, ostale su samo tri nekretnine - magacin u Vuka Vrčevića, knjižara "Libero" na Vračaru (predmet restitucije) i poslovni prostor u Vojvode Milenka. Najslađi "zalogaj" za one koji su i dalje meračili "Prosvetu" bila je knjižara "Geca Kon", ali je zbog pojave mogućih naslednika taj mamac ostao na dugom štapu.


TRIVANOVA: "GLASNIK" NUDI POMOĆ

KAO trajno rešenje za "Prosvetu" u javnosti se pominjala i mogućnost da se ona pripoji "Službenom glasniku". Direktorka "Službenog glasnika" Jelena Trivan (na slici) kaže, za "Novosti", da se nije odustalo i objašnjava:

Foto V.Danilov

- Knjižara "Geca Kon" je simbol knjižarstva i simbol Beograda i imamo obavezu da ona ostane ono što jeste. Mnogi su do sada bili zainteresovani za taj prostor sa namerom da ga komercijalizuju, a prestižnu lokaciju pretvore u nešto drugo. Vodili smo borbu za knjižaru "Plato" smatrajući da knjižara tamo mora da se vrati, ne zbog profita, nego zbog simbolike i značaja tog mesta. Spremni smo i da "Prosveti" pomognemo da obnovi i održi knjižaru "Geca Kon" bez ikakvih materijalnih interesa kao državna kuća koja poštuje i čuva kulturno nasleđe.


RESTITUCIJA STOPIRANA

BILO je više pokušaja da se "Geca Kon" sačuva. Pre desetak godina Ministarstvo kulture proglasilo je prizemlje knjižare za kulturno dobro, da se eventualno ne bi pretvorilo u prodavnicu ili kafić. Jedno vreme se kao mogući vlasnik pojavljivao Savez jevrejskih opština, a onda su se pojavili mogući naslednici i restitucija je stopirana dok se ne završi ostavinski građanski postupak. Ukoliko se utvrdi da naslednici imaju sva prava, država bi mogla da ih novčano obešteti i tako sačuva jedan od simbola našeg knjižarstva i kulture.