SLIKA "Industrijalizacija" Petra Lubarde od danas će ponovo biti zaštitni znak obnovljenog Doma sindikata. Vredno delo krasiće prvi sprat renoviranog zdanja koje sada nosi ime "Kombank dvorana".

- Čuvenu sliku ćemo okačiti i otkriti nekoliko sati pred večerašnje otvaranje - kaže, za "Novosti", direktor "Kombank dvorane" Igor Stanković. - Radnici su juče pažljivo pripremali mesto za nju, jer je zbog veličine platna bilo puno posla. Svi posetioci sada će moći da je vide u novom svetlu. Biće istaknuta na zidu gde je okačena Deklaracija o pravima čoveka, i osvetljena iz tri ugla. Oko nje i na stepenicama postavićemo jastučiće za sedenje. Napravili smo, tako, malu muzejsku celinu kako bi poštovaoci Lubardinog dela mogli da uživaju u ovom platnu.

Pročitajte još: Lubarda u 30 slika

Za Lubardinu sliku nastalu 1959, a koja se u holu Doma sindikata nalazila od 1961, Stanković ističe da su napravljeni i posebni uslovi za čuvanje, poput optimalne vlažnosti vazduha i zaštite od prašine.

Iako su pojedini mediji tvrdili da je slika nestala i da joj se misteriozno izgubio svaki trag, ona je zbog rekonstrukcije izmeštena u "Scensku kulu" Dvorane Doma sindikata, gde je zaštićena najlonom, čekala ponovni susret sa publikom.