POSLE dva uspešna i posećena izdanja - 2015. u Kosovskoj Mitrovici i prošle godine u Zvečanu, treći Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) održaće se od 13. do 15. decembra u Domu kulture Gračanica pod sloganom "Ovde!" u organizaciji Evropskog kulturnog foruma.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i u partnerstvu sa Domom kulture Gračanica, za tri dana festivala, biće prikazani srpski filmovi najnovije produkcije, ali i dela koja su obeležila filmske festivale i punila bioskope širom sveta.


PROČITAJTE I: Nova umetnost Kosova na sceni


Publiku očekuju, između ostalih, "Rekvijem za gospođu J.", Bojana Vuletića sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi, "Na mlečnom putu" Emira Kusturice sa Monikom Beluči, urnebesna komedija "Stado", u režiji Nikole Koje, "Igla ispod praga" reditelja i scenariste Ivana Marinovića, "Biser Bojane", Milana Karadžića, The Books of Knjige...

Nakon završetka Festivala, publika će, kao i prošle godine, svojim glasovima proglasiti najbolji domaći film. Ova smotra zamišljena je kao međunarodni filmski festival, ali sa akcentom na promociji srpske kinematografije i kulture, glavni cilj je podizanje kulturne svesti i jačanje kulturne ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.


PROGRAM ZA DECU

POSEBNA pažnja organizatora festivala biće usmerena ka najmlađima, pa će i ove godine oni imati svoj poseban prostor, gde će svakoga dana imati priliku da gledaju nekoliko najnovijih dečjih filmova u 3D tehnici, sinhronizovanih na srpski jezik. U pitanju su naslovi "Mali šef", "Družina iz džungle", "Čudovišta iz moje porodice", "Tvrd orah"...