NOVA sezona u velikoj dvorani Sava centra započinje 6. septembra sa Simfonijskim orkestrom i horom RTS-a, dirigentom Bojanom Suđićem i zvezdama operske scene Ajle Asonji (sopran), Aneli Pebo (mecosopran), Juhanom Trala (tenor) i Bojanom Kneževićem (bas bariton) koji će izvesti Verdijev „Rekvijem“.
Ovaj muzički događaj posvećen je slavnom tenoru Lučanu Pavarotiju a povodom godišnjice njegove smrti. Za nas je zanimljivo da je prvi javni nastup Pavaroti, van svoje zemlje, imao u Beogradu, a i da je jedan od njegovih poslednjih koncerata, takođe, bio u našem glavnom gradu.
Za ovu tešku partituru Bojan Suđić se odlučio nakon velikog uspeha „Karmine Burane“, nedavno izvedene. „Rekvijem“ je ne samo težak već i opasan za izvođenje, ističe Suđić, koji je poslednji put učestvovao u ovom Verdijevom delu ali kao član hora. Veliki izazov je i brojnost ansambla, preko dvesta izvođača, koji će nastupiti na velikoj sceni Sava centra.
Pored estonske trojke, velikih zvezda operske scene, Asonji, Pebo i Trala posle četiri godine u Beogradu, pojaviće se i Bojan Knežević koji već godinama živi i radi u San Francisku. On dolazi posle ovacija sa letnjeg festivala u Juti gde su izviđene opere „Aida“ i „Madam Lesko“, a u planu mu je da savlada naslovnu rolu u „Borisu Godunovu“.
Među prvima stigla je mlada Estonka Ajle Asonji, koja je već sarađivala sa Isidorom Žebeljan, a na predsojećem Bitefu nastupiće u „Don Đovaniju“. Ona ističe da je srećna što će u „Rekvijemu“ učestvovati u čast Lučana Pavarotija jer je on, kako ona kaže, najgrandioznija figura opere 20. veka. Ajle je sretna što je i prošli put imala lep prijem kod beogradske publike te se nada da će dobiti poziv za nove projekte.