POLjOPRIVREDNA škola "Beograd" jedina je obrazovna ustanova u Srbiji koja je, uz pomoć ERAZMUS projekta, organizovala praktičnu nastavu za svoje učenike u Portugaliji. Put Iberijskog poluostrva na dve nedelje, krajem oktobra, uputiće se 30 učenika, od drugog do četvrtog razreda, u pratnji pet nastavnika.

Prema rečima Dragana Filipovića, direktora ove škole, priliku za sticanje praktičnog znanja imaće đaci sa pet obrazovnih profila - poljoprivredni tehničar, veterinarski tehničar, tehničar hortikulture, mesar i pekar. On dodaje da je izabrana Portugalija, pošto su njihovi vršnjaci iz Hrvatske imali odlično iskustvo sa praksom u ovoj zemlji.

- Učenici će praktičnu nastavu imati u klinikama za egzotične životinje i na farmama - navodi Filipović. - Mesari će u mesarama učiti da prave njihovu tradicionalnu kobasicu, pekari će biti u prilici da nauče da mese portugalski hleb, a tehničari hortikulture da aranžiraju cveće i sređuju prostor. Učenicima i nastavnicima su pokriveni troškovi smeštaja i boravka u Portugaliji.

Pročitajte još - Poljoprivredna škola: Prvi će gajiti organski rasad

Naš sagovornik ističe da će praksa u inostranstvu učenicima poslužiti da nauče nešto novo, ali i da na radnom mestu primene teorijsko znanje, koje su stekli u školi. On naglašava da su đaci koji će putovati birani po strogim kriterijumima.

- Pored odličnog uspeha i dobrog vladanja, gledali smo i zainteresovanost učenika za bavljenje tim zanimanjem, kao i to da li porodica ima poljoprivredno dobro, cvećaru ili veterinarsku ambulantu - objašnjava Filipović. - Cilj nam je da bio da izaberemo učenike koji žele da se bave strukom i da im pružimo priliku da prošire znanje i steknu praktično iskustvo, a ne da idu na ekskurziju.

foto T.Ćirić

Profesori će imati priliku da se upoznaju sa obrazovnim sistemom u Portugaliji, obiđu škole i razmene iskustva sa kolegama.


DNEVNIK

POLAZNICI će imati obavezu da svakog dana dobiju "paraf" od "šefa" da su dobro odradili prasku. Takođe, po povratku u Srbiju, moraće da napišu izveštaje o tome šta su radili tokom dve nedelje i šta su naučili, koji će biti predati predstavnicia ERAZMUS-a.