DUALNI obrazovni profili će, od septembra, postojati u deset srednjih stručnih škola u prestonici. Iako je Zakon o dualnom obrazovanju donet pre dve godine, učenje kroz rad u kompanijama, počinje da se primenjuje punom parom od septembra. Dualno obrazovanje je deo sistema srednjeg stručnog obrazovanja i to nije trenutni projekat, već sistemska saradnja između obrazovanja i privrede.

Kako ističu u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ovaj koncept podrazumeva da se, kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad kod poslodavca, stiču i usavršavaju znanja i veštine, predviđene nastavnim planom i programom. Uz saradnju škola sa Privrednom komorom Srbije i poslodavcima, "pišu" se kurikulumi, "kreira" nastava i upisna politika.


PROČITAJTE JOŠ:
Obnova Savskog trga: Novi bulevar kao obilaznica

- Ove školske godine uvodimo dualni profil tehničar mehatronike, koji u sebi objedinjuje znanja iz mašinstva, elektrotehnike i informatike - kaže Dušan Milovanović, direktor "Politehnike" - Škola novih tehnologija. - Interesovanje kompanija je veliko, a đaci će kroz rad učiti u "Bošu", "Bal", "Monusu" i Auto-kući "Samardžić". Učenici ne mogu biti duže od šest sati u kompaniji, koja ima obavezu da učeniku plati topli obrok, prevoz i određenu nadoknadu. U drugoj godini oni su jedan dan na "poslu", a u trećoj i četvrtoj po dva dana nedeljno.

Prema rečima Gorana Cvijovića, direktora Vazduhoplovne akademije, to je jedina škola u Srbiji koja ima dualno obrazovanje na svim obrazovnim profilima. On ističe da je ovaj koncept nastave uveden pre dve godine i pokazao je odlične rezultate. Učenici odlaze kod poslodavaca u trećoj i četvrtoj godini, a na spisku su - Ministarstvo odbrane, MUP, "Er Srbija", "Jat tehnika""...

Zakonom o dualnom obrazovanju predviđena je, naknada za učenje kroz rada kod poslodavca, u neto iznosu najmanje 70 odsto minimalne cene rada. Isplaćuje se jednom mesečno, najkasnije do kraja tekućeg meseca za prethodni, po svakom satu provedenom na učenju za rad.


Istraživanje koje je uradila Evropska fondacija za obuku, urađeno među školama i poslodavcima, koje su već u dualnom sistemu, pokazalo je da su oni izuzetno zainteresovani za saradnju.

- Čak 90 odsto predstavnika kompanija je izrazilo želju za nastavkom saradnje sa školama u procesu realizacije učenja kroz rad, a 60 odsto poslodavaca je spremno da zaposli učenike nakon ovakvog formalnog školovanja - navode u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.


PROČITAJTE JOŠ:
Alergični na ambroziju sve teže će disati

ŠKOLE

NA spisku škola koje se nalaze u sistemu dualnog obrazovanja, pored Vazduhoplovne akademije i "Politehnike" - Škole novih tehnologija su i: Tehnička škola "Kolubara" - Lazarevac, Tehnička škola iz Mladenovca, Tehnička škola "Zmaj", Tehnička škola Obrenovac, Poljoprivredna škola "Beograd", Trgovačka škola, Saobraćajno-tehnička škola i Građevinska škola.


BRŽE DO ZAPOSLENjA

Između 75 i 90 odsto učenika je našlo posao odmah nakon šest meseci od završetka školovanja, a 90 procenata njih smatra da učenje na dva mesta u školi i kompaniji povećava šansu za zapošljavanjem, pokazuje istraživanje.

Oko 85 odsto škola je u potpunosti zadovoljno odlukom što su upisali neki od dualnih profila. Većina učenika navodi da je učenje kroz rad u kompanijama uticalo na razvoj njihovog samopouzdanja - 65 odsto, razvoj timskog duha - 72 odsto, odgovornosti - 58 odsto, motivacije za učenje 52 odsto.