Galerija Progres u Beogradu stavljena je pod zaštitu države, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da je to velika pobeda kulture nad biznisom.

Vesić je za RTS rekao da je ta galerija od juče pod zaštitom države i Zavoda za zaštitu spomenika na njegovu i inicijativu građana, jer postoji nekoliko decenija.

"Kada je ona građena, Grad Beograd je dao uslov da se napravi umetnička galerija na mestu gde je nekada bila galerija ''Sebastijan''. Za vreme privatizacija, zgrada ''Progresa'' se prodavala, a Grad Beograd je tražio da se galerija sačuva i da onaj koji kupi zgradu nema mogućnost da promeni prostor galerije i njenu namenu", naveo je Vesić i dodao da je to "velika pobeda kulture nad biznisom".

PROČITAJTE JOŠ - "Vrabac servis" tek od septembra

Vesić je govorio i o aktuelnim rekonstrukcijama u glavnom gradu, navodeći da će 1. septembra biti završen veliki deo radova, ali će odmah početi drugi.

Rekao je da će Trg republike biti završen za manje od mesec dana, a za sredinu avgusta najavio radove na Savskom trgu, koji će ići u fazama bez zatvaranja saobraćaj i trajati do februara sledeće godine.

Najavio je i rekonstrukciju zgrade železničke stanice, za čiju je fasadu Vlada Srbije odobrila sredstva, kao i rekonstrukciju Bulevara patrijarha Pavla, koja počinje 1. septembra i čijim završetkom će, kako je naveo, građani Vidikovca i Rakovice moći da za nekoliko minuta stignu novim bulevarom sa četiri trake do Mosta na Adi.

Pored toga, kako je rekao, dve trećine novog Bulevara Vudroa Vilsona biće pušteno u saobraćaj do kraja avgusta, dok će Karađorđeva ulica i Topličin venac biti završeni 1. septembra.

On je za kraj septembra najavio i otvaranje Papilulske pijace i dodao da su radovi na ovom zdanju pri završetku, a da će potom početi rekonstrukcija na Kalenić pijaci, a potom i Bajlonijevoj.

Vesić je rekao i da će rekonstrukcija Ulice 27. marta biti završena 1. septembra.