IAKO je sezona cvetanja ambrozije u punom jeku, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracije polena ove korovske biljke u vazduhu trenutno ne prelaze granične vrednosti. U mernim stanicama u prestonici u proteklim danima koncentracija ovog alergena zabeležena je kao niska. Međutim, dodatne probleme koje ambrozija stvara alergični stanovnici prestonice osetiće tek početkom narednog meseca.

Nadležni iz Zavoda za biocide, koji rade na suzbijanju ambrozije, su do sredine meseca uništili oko 78 hektara neuređenih i delimično javnih površina, od monitoringom predviđenih 120 hektara. Iako alergolozi preporučuju da se ambrozija ne uništava nakon što procveta, jer se koncentracija polena tako samo povećava, nadležni iz Zavoda objašnjavaju da je to, ipak, neophodno.


PROČITAJTE JOŠ:
I ZUBARI KUPUJU NA BUVLjAKU: U Bubanj Potoku ima svega, od oficirske sablje do šumećih tableta

- Suzbijanje ambrozije se nastavlja i posle početka fenološke faze cvetanja - kažu u Zavodu. - Na taj način se sprovodi suzbijanje biljaka koje kasnije cvetaju i sprečava se stvaranje semena, ali i smanjuje potencijal daljeg širenja.

Ove godine, gradski čelnici su za uništavanje ambrozije izdvojili oko 60 miliona dinara. Nabavljena je i savremena tehnika i dronovi koji su snimali prisustvo ove korovske biljke na terenu, ali još nisu utvrđeni tačni podaci na koliko hektara se ona zaista prostire. Međutim, i pored dupliranih novčanih sredstava u odnosu na prethodnu godinu, nadležni ne očekuju da će problem ovog leta biti u potpunosti rešen, jer, prema njihovim rečima, rešenje je dugoročno i kompleksno. Ipak se nadaju da će postojeće količine ambrozije biti umanjene u odnosu na prošlu godinu.


VAZDUH ČIST

PREMA podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh u prestonici je juče u mernim stanicama na Mostaru, Starom gradu i Novom Beogradu bio odličnog kvaliteta. Zagađen vazduh zabeležen je samo u mernoj stanici na Vračaru.