PRELIMINARNE rang-liste mališana koji su upisani u vrtiće biće objavljene danas, 20. maja. Nezadovoljni roditelji, čija deca su "ispod crte", mogu do 29. maja podneti žalbu upisnoj komisiji, a konačna rang-lista biće poznata 7. juna. Mame i tate mogu uzeti i odbijenicu i upisati dete u privatno obdanište, uz subvenciju iz gradske kase. Kao i prošle godine, potvrde da nije bilo mesta u državnom vrtiću, izdavaće predškolske ustanove.

Ove godine je, u odnosu na prošlu, podneto 620 zahteva manje, a za 7.900 mesta ukupno je konkurisalo 18.878 mališana. Kako najavljuju nadležni, tokom leta će se razmatrati molbe predškolskih ustanova za odobravanje dodatnih mesta, koje mogu da traže proširenje kapaciteta najviše za 20 odsto. Takođe, u toku je i adaptacija prostora u pojedinim školama i u vlasništvu lokalnih samouprava, koji će biti preuređni za potrebe budućih prvaka.

Pročitajte još - NOVINE PRILIKOM UPISA U VRTIĆ: Kod privatnika sa pečatom iz grada

- Među podnetim zahtevima uvek imamo nekoliko hiljada predškolaca za koje je program obavezan ali moraju konkurisati kako bi ušli u sistem - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu. - U proseku je oko 1.000 duplih zahteva roditelja koji konkurišu u više ustanova pa se kasnije opredeljuju gde će i upisati decu. Među prijavama ima i onih čija su deca već upisana u privatne vrtiće uz subvenciju grada, ali iz nekih svojih razloga žele i da budu na listi čekanja za državni vrtić, pa formalno konkurišu.

Gak ističe da je proces rangiranja transparentan, uz jasna pravila. S obzirom na blagi pad broja zahteva u odnosu na nekoliko proteklih godina, uz veći broj slobodnih mesta i nastavak saradnje sa privatnim vrtićima, naglašava, da je ove godine realno da Beograd konačno nema listu čekanja za decu koja imaju prioritet pri upisu. Analize će pokazati na kojim opštinama su dodatna mesta najpotrebnija. U pet ustanova sa najvećim brojem zahteva stiglo je 57 odsto ukupnog broja podnetih prijava, odnosno skoro 11.000 zahteva nose samo Novi Beograd, Zemun, Voždovac, Čukarica i Zvezdara.

Pročitajte još - DNEVNI BORAVCI ZA NAJMLAĐE: Vrtići čuvaju decu na nekoliko sati

PET NAJTRAŽENIJIH

U pet predškolskih ustanova stiglo je 57 odsto ukupnog broja podnetih prijava, odnosno skoro 11.000 zahteva upućeno je vrtićima u Novom Beogradu, Zemunu, Voždovacu, Čukarici i Zvezdari.

Opština Novi Beograd primila je 2.617 zahteva, Zemun 2.175, Voždovac 2.041, Čukarica 2.029 i Zvezdara 1.865.