OTVARANjE privatnog vrtića "Savsko obdanište" na Starom sajmištu izazvalo je buru negodovanja, zbog lokacije - mesta nekadašnjeg nacističkog logora. Iako u istom objektu već godinama postoje razni sadržaji, poput restorana, "pobuna" je nastala tek posle objave na društvenim mrežama da se otvara obdanište.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za "Novosti" kažu da je obdanište dobilo dozvolu za predškolski program, a da je određivanje lokacije u nadležnosti Grada. Sa druge strane, u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu ističu da je prosvetna inspekcija, po nalogu Ministarstva, kontrolisala samo ispunjenost uslova, koji ne obuhvataju lokaciju objekta. Osnivač vrtića, pak, kaže da je sve u skladu sa zakonom.

- Privatna predškolska ustanova "Savsko obdanište" verifikovana je 30. marta 2018. godine, a rešenje je doneto nakon što je prosvetni inspektor Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu utvrdio da su ispunjeni uslovi za početak rada - navodi se u dopisu Ministarstva prosvete.

Pročitajte još - KOMISIJA ZA "STARO SAJMIŠTE": Obeležiti sva mesta stradanja

Gradski prosvetni inspektori su, posle dopisa Ministarstva od 7. februara prošle godine, izašli na teren 26. marta 2018. godine i konstatovali da privatna predškolska ustanova "Savsko obdanište" ispunjava sve propisane kriterijume.

Foto K. Mihajlović

- Bliže uslove za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti ustanove propisuje ministar i konačno rešenje o verifikaciji ustanove donosi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - ističu u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu. - Očekujemo da u ovom slučaju Ministarstvo preispita verifikaciju ustanove i ukoliko je bilo propusta kazni odgovorne.


KRSMANOVIĆ: SVE PO ZAKONU

OSNIVAČ obdaništa Miodrag Krsmanović (na slici) kaže da je 1998. godine kupio objekat od Zavoda za izgradnju grada i da je uknjižen kao vlasnik.

Foto K. Mihajlović

- Ovde je bila ruina, krš i lom. Čak pet godina smo zgradu "lečili" od vlage - kaže Krsmanović. - Bilo je raznih sadržaja - kancelarije, diskoteka, likovna kolonija, a poslednjih nekoliko godina postoji restoran, kao i sportski sadržaji. Uskoro bi trebalo da počne da radi vrtić. Imam sve neophodne dozvole za otvaranje predškolske ustanove. Pre sedam, osam godina dobio sam mišljenje nadležnih gradskih službi da bi na ovom mestu mogli da postoje sadržaji vezani za školstvo i edukaciju.