JP "Beogradska tvrđava" raspisalo je tender za uslugu obezbeđenja ovog kompleksa i prostora parka Kalemegdan. Kao i dosad, o bezbednosti posetilaca i kulturno-istorijskih spomenika brinuće po 16 čuvara u jednoj smeni, a nadzor će se obavljati 24 časa. Kako objašnjavaju u ovom preduzeću, u sezoni obezbeđenje spreči 15 krađa mesečno, kao i oštećenja imovine, a zaslužni su i za mnoge pronađene stvari prolaznika.

Čuvari su neprekidno raspoređeni na osam sektora. Na četiri stacionarna mesta postavljene su kućice odakle se motri, a ostali čuvari cirkulišu po tvrđavi u svom rejonu. Prema rečima nadležnih u "Beogradskoj tvrđavi", kompleks od 58 hektara, sa mnoštvom spomenika, zahteva adekvatno obezbeđenje. A prema analizama, optimalan broj čuvara je 16 po smeni. O neophodnosti obezbeđenja govore i podaci da su na ovom prostoru sugrađani često na meti lopova, a spomenici na udaru vandala.


PROČITAJTE JOŠ:
Bila Stepina, sad Bagremova

- Tokom sezone, od aprila do oktobra, pripadnici obezbeđenja imaju 10 do 15 intervencija mesečno: sprečavanja krađa i oštećenja imovine - navode u "Beogradskoj tvrđavi". - To je period u kojem se beleži više od 50 intervencija koje se tiču narušavanja javnog reda i mira.

Osim zaštite, čuvari reda na Kalemegdanu često su i pošteni nalazači, ali i vodiči.

- Oni su tu da pomognu posetiocima, pre svega turistima i pruže im osnovne informacije o značajnim lokacijama - objašnjavaju u ovom preduzeću. - Takođe, zaslužni su za mnoge pronađene stvari na prostoru kompleksa, novčanika, jakni, nakita. A ovakvig slučajeva tokom sezone bude u proseku od 15 do 20 mesečno.


PROČITAJTE JOŠ:
Osuđen za "divlju" gradnju u Mirijevu

DžEPAROŠI VREBAJU PROLAZNIKE

ZBOG kvara na rasveti nedavno je i prostor oko Japanske česme na Kalemegdanu bio je u mrklom mraku.

A zbog problema sa osvetljenjem ranijih godina prolaznici su često bivali odžepareni.