PENZIONERKA Jelena Pajić neprijatno se iznenadila kad joj je prošlog meseca stigao račun za "Infostan", u kojem je stavka o potrošnji vode uvećana čak 10 puta. Umesto dosadašnjih 153 dinara, koliko je plaćala hladnu vodu, od jula za taj iznos mora da izdvoji 1.596 dinara. U stanu na Vidikovcu živi skoro 40 godina, i ne seća se da je nekad dobila ovako uvećan račun za vodu. U "Vodovodu" smatraju da je račun realan.

- Živim sama, ali po poslednjem računu za samo jedan mesec potrošila sam 28,19 metara kubnih vode. To je kao da česmu nisam danima zatvarala - objašnjava za "Novosti" Jelena. - Nije me mrzelo pa sam uzela i analizirala utrošak vode u poslednjih osam godina i konstatovala da sam za sve te godine maksimalno trošila do 5,60 ili 4,05 kubika.

PROČITAJTE JOŠ - Nema poskupljenja, računi sve veći!

Međutim, ovaj problem nema samo naša sagovornica, već, prema njenim rečima, svi stanari zgrade na Vidikovačkom vencu u kojoj ima 64 stana. U ovoj višespratinici, inače, ne postoji nijedan privredni objekat, prodavnica ili restoran koji bi mogli svojom potrošnjom da utiču na visinu računa.

Nadležni za JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" objašnjavaju da račun za vodu nije uvećan već je vraćen u realne okvire.

- Gradski prosek potrošnje vode po jednom članu domaćinstva iznosi oko 180 litara, a u toj zgradi stanari troše oko 145 litara dnevno - objašnjavaju iz "Vodovoda". - Navedena potrošnja za pomenutu stambenu jedinicu je 28,19 kubika i na osnovu nje je obračunata utrošena voda. To je realna potrošnja za to domaćinstvo i ne odskače od gradskog proseka.