PRE svega nekoliko nedelja imali smo priliku da pišemo o krajnje licemernom odnosu filijale britanskog javnog servisa Bi-Bi-Si u Srbiji prema izvozu oružja u neke zemlje koje bi ga mogle iskoristiti na način suprotan ratnom pravu. Konkretno, postoje indicije da su neki elementi kamerunskih regularnih snaga počinili ratni zločin koristeći oružje kupljeno od Srbije. Vlada u Jaundeu je zbog toga pokrenula istragu, čiji nam ishod nije poznat. Ova optužba na račun Srbije izneta je u trenutku dok Velika Britanija, da sada pomenemo samo jedan najflagrantniji primer, u Saudijsku Arabiju izvozi oružje u vrednosti od 4,6 milijardi funti, čiji se veliki deo koristi u jednom od trenutno najbrutalnijih i najsurovijih sukoba u svetu - razaranju Jemena, čiji je narod bukvalno doveden na ivicu istrebljenja. Jasno je da se Bi-Bi-Si i britanska kruna nisu osetili ugroženim zbog gotovo mizernog izvoza srpskog oružja. Njih je zabolelo što Srbija taj izvoz koristi kao jednu od poluga u svojim naporima da neke države motiviše da ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, a druge da to priznavanje povuku, što je strategija koja je do sada imala izvesnog uspeha.

SADA meta napada "podanika britanske krune", kako se neki od novinara ovog "medija" deklarišu, jeste odluka srpskih vlasti da u istom cilju - borbi za očuvanje KiM u okviru Srbije - počnu da koriste i metode "meke moći". Pod naslovom "Diplomatska trampa: Dajem školu za Kosovo" ovaj propagandni servis osuđuje vlasti Srbije što dok "osnovci u Srbiji još čekaju 11.000 računara" preko okeana "šalju 10.000 dolara za opremanje učionica kompjuterima čak na Zelenortskim Ostrvima". Ali to nije sve. "Ova mala ostrvska država usred Atlantskog okeana od Srbije je dobila čitav paket: ukidanje viza, stipendiranje zelenortskih studenata i otvaranje srpskog konzulata". Bi-Bi-Si nam objašnjava ovaj potez: "Svi ovi postupci su, u stvari, revanširanje, jer se afrička zemlja od pola miliona stanovnika 'ponela kao pravi prijatelj Srbije'. Nije se ni pojavila na glasanju za članstvo Kosova u Unesku, a protiv nezavisnosti lobira i među zemljama portugalskog govornog područja". Ponela se prijateljski, za razliku od Britanije koja, nećemo mnogo pogrešiti ako to kažemo, nikada ni u skorijoj, niti u davnijoj istoriji to nije učinila. Sramotno je, prema mišljenju britanskih podanika, i što se "lista država sa kojom Srbija igra diplomatski - širi rapidno prema malim zemljama Afrike, Južne Amerike, ali i prema Iranu". Sramota jedna da se Srbija za svoje interese bori diplomatski, tvrde podanici onih koji su svoje interese nametali ratujući s gotovo svim državama sveta (britanski "Telegraf" je o tome pisao pre nekoliko godina, ukazujući da Imperija "tokom svoje istorije nije izvršila invaziju na svega 22 države u svetu").

AJDE da je samo to u pitanju, da nam Britanci zameraju što ne poštujemo njihovu tradiciju nametanja svoje volje "tvrdom silom", nego nekakvom "mekom", koje se oni gade i ne pada im na pamet da je primenjuju. Ali nije. Britanci, to jest njihovi podanici, nama zameraju što radimo nešto u čemu je njihova zemlja svetski prvak. O tome nas je u julu ove godine izvestio niko drugi do Britanski savet, udarna pesnica britanske meke moći. Na svom sajtu su objavili tekst koji ne moramo čitati dalje od podnaslova: "Ujedinjeno Kraljevstvo je prvak sveta - makar kada se radi o mekoj moći".

PRINCIPIJELNI Bi-Bi-Si nam zamera i što smo 2017. u UN glasali protiv rezolucije o Krimu u kojoj se "od Rusije zahteva da hitno prestane sa kršenjem ljudskih prava stanovnika Krima". Kojih? Onih 97 odsto koji su glasali za povratak u okrilje Rusije? Krivi smo i što smo 2008. glasali protiv rezolucije o ljudskim pravima u Iranu i time "direktno omogućili" Teheranu "kamenovanje prestupnika i odsecanje ruku". Problem je ovde što je u Iranu još 2002. uveden moratorijum na kamenovanje prestupnika, dok se ova vrsta kažnjavanja još praktikuje u mnogim Britaniji bliskim državama poput Saudijske Arabije, čiju je kandidaturu za članstvo u Savetu UN za ljudska prava 2015. Britanija snažno podržala ("Britanija je pomogla Saudijskoj Arabiji da dobije ulogu u Savetu UN za ljudska prava pomoću 'tajnih dilova', ukazuju procurela dokumenta" naslov je u britanskom "Independentu" od 30. septembra 2015). Stvarno su šampioni, i to ne samo meke moći nego i bezobrazluka.