Unijo, draga. Evo, neke stvari da znaš. Pošto smo mi, u Sofiji, saznali šta je trebalo.

Pre dvadeset i jednu godinu, ovdašnji studenti su na demonstracijama protiv vlasti nosili transparent "Beograd je svet". Te bismo mogli da razumemo da je tada, jako davno u odnosu na sada, postojala želja da se mi ovde integrišemo u nešto što smo naivno i nepromišljeno zvali "svet". Mi smo, valjda, jedna od retkih zemalja (u svetu, bez navodnika) u kojoj se ustanovljava da postojimo mi i neki entitet pod nazivom "svet". Pa smo mi ovde, a "svet" je tamo, a između nevidljiva barijera koja deli metropole i provincije, planete i satelite, šta li već... Plus, kad mi kažemo da nečeg nema "nigde u svetu" ili ima "svuda u svetu", mi ne mislimo baš na Kinu ili Mozambik, već pod tim "svet" mislimo na, recimo, Evropu. Pariz, Rim, London, Brisel, ono tamo gde je sve fensi i šmensi, a ne kao kod nas, traljavih i vrljavih. Jer, gde smo mi, a gde je svet.

Elem, ako je neko od te tadašnje dece sa tim tadašnjim transparentom tada imao, recimo, dvadeset i jednu godinu, sada ih ima duplo više. Deo njih se aktivno borio protiv bele kuge, eno, i sopstvenu decu imaju. Deo od tog dela, a i od onog drugog, lično je iskusio integraciju sa "svetom", jer živi u Nemačkoj, Kanadi, Švedskoj, svuda po "belom svetu" (primetićemo i da je nama taj "svet" beo, valjda kao protivteža boji ovoga ovde...). Većina je i dalje ovde "kod nas", te tako lično svedoče toj nedefinisanoj, a nekako narastajućoj razlici između ovih nas "kod nas" i onih drugih "u svetu". Elem, ti koji su ostali ovde, ovih dana su uhvatili kalkulator u ruke i krenuli da računaju, Unijo draga. Te su izračunali da će imati 48 godina kada će se njihova parola "Beograd je svet" možda, ali samo možda, najranije obistiniti - 2025. godine. Kada možda, ali samo možda, ipak uđemo u EU. I kada im, sasvim je moguće, do tog tvog "sveta", Evropska unijo, uopšte ne bude stalo.

Da bi ti bilo jasnije, Briselu mili, kako stoje stvari sa tim godinama, evo još malo podataka. Tada kad ćemo mi možda, ali dakle samo možda, ući u Evropsku uniju, Novak Đoković će imati 38 godina. Vlade Divac 57. Sadašnji predsednik Srbije imaće 55 godina. Nataša Bekvalac 45, a Boris Tadić 67. Šešelj će tada doživeti lepu 71 godinu, a što neće biti slučaj sa Zoranom Đinđićem, koji bi mogao da ima 73 godine, nego... Milošević bi, kad smo već krenuli tim pravcem, naš eventualni, ali samo eventualni ulazak u Evropsku uniju, dočekao sa 84 godine. "Miljacku" će i tada pevati i Ivica (koji će tada imati 59 godina) i Halid (koji će tada imati 73). I na kraju, kad smo već kod svega ovoga: ako odoli stresu, cigaretama i bolestima, potpisnik ovih redova proslavljaće još tri godine do početka primanja zaslužene i po MMF-u adekvatne starosne muške penzije. U tragičnijem slučaju, predviđeno je da epitaf na grobu pomenutog bude - "Jesmo li ušli?".

Elem, ti, Unijo draga, i posle ovolikih godina, i pred još ovoliko godina, još uvek imaš neke nedoumice. Pored živog Orbana i Kačinjskog, imaš problem s našim demokratskim standardima, pa kakvi god da su. Pored bankrotirane Grčke i gotovo bankrotiranih ostalih zemalja tvog morskog priobalja, ti imaš problem sa stanjem naše ekonomije. Pored onolikih prihvaćenih migranata iz Sirije i Avganistana, problem ti je sirotinja koja odavde ide da radi bez radne dozvole, čisto da ne bi nosila pelene za male subvencionisane plate. Pored, u tebi postojećih, Bugarske, Rumunije i Hrvatske, ti imaš problem sa stepenom ostvarenih integracionih kriterijuma. Nemoj da se ljutiš, ali nekako se čini da nije problem ovde u nama Balkancima, pa čak ni u nama "najgorima" iz Makedonije, Albanije i BiH, već će se problem morati rešavati tamo kod tebe. Da sednete lepo jedni prekoputa drugih, da se iskreno pogledate i u lica i u novčanike, pa da razmislite da li ste baš toliko lepi, pametni i bogati, da sebi možete da priuštite privilegiju da neprikosnoveno ocenjujete ko je za vas takve ružan, glup i siromašan. U suprotnom, Evropo draga, već koliko za koji mesec, a sigurno za koju godinu, po ulicama će šetati neki drugi studenti sa jednim sasvim drugim natpisom: "Beograd nije taj svet".

A i što bi pa bio.