Америчка, високожбунаста боровница (Vaccinium corymbosum L) из године у годину се све више сади у Србији. Осим неопходног киселог земљишта, наводњавања, борбе против болести и штеточина, резидба има пресудну улогу у осигурању високих приноса. Произвођачи би желели да одмах по садњи почну обилне бербе, али то није могуће. Биљка треба да развије јак коренов систем како би успешно хранио надземну масу са плодовима.

Цветни пупољци се јављају на двогодишњим гранчицама и оне су нам најважније за планирање приноса.

Неке сорте боровнице имају тенденцију гранања и формирања жбуна са мноштвом стабала која расту из кореновог врата и стварају бусен. Ово стање се решава тако што се још пре садње биљке орежу тако да остане једно, два или три стабла, који се крате на четири-пет пупољака. Из њих ће се развити гране које ће донети род тек идуће године.

Принос плодова у првој години после садње је мали. Орезивање младих садница омогућава правилно формирање жбуна боровнице. Један жбун треба да има од три до пет главних грана које носе род. Оне се орезују тако да целом својом дужином имају двогодишње гране са пупољцима.

Треба знати да један цветни пупољак има 10-12 цветова у грозду (гроњи), те једна гранчица са четири-пет таквих пупољака даје потенцијал за 50-70 плодова по два грама, што je 100-140 грама плодова. Гранчице које носе цветне пупољке се тако орезују да их терет плодова „вуче“ упоље, а не унутар жбуна.

Неорезана млада биљка са једним стаблом,Иста биљка после резидбе,Неорезана млада биљка са више стабала

Ако се са резидбом не почне још у време производње садница, посао је касније отежан. Свака биљка је онда „прича за себе“, па је треба резати према датој ситуацији. Kако се често избегава резидба младих биљака, ево примера како изгледају (на сликама) биљке старе четири године, пре и после резидбе. Више савета о резидби можете да добијете на телефон 069/82371-32.

Иста биљка после резидбе,Четворогодишња неорезана биљка,Четворогодишња биљка после резидбе