АКО поседујете кисело земљиште – лако можете да га излечите и уједно да зарадите! Како? Потребно је само на том земљишту да посадите боровницу. Америчка високожбунаста боровница (Vaccinium corumbosum) је лековита воћка. Тешко се гаји, па су јој плодови скупи. У нашим климатским условима сазрева месец дана раније него у Западној Европи и Русији, па је откупљивачи за извоз плаћају 600 динара килограм. Има више сорти, али се највише тражи Duke (дјук) – „војвода“.

Двогодишње саднице у саксијама коштају око 3 €/ком. За 1 hа засада потребно је око 3.000 биљака (3 x 1 m). Најбоље успева на киселим земљиштима, pH 3,5-5. Таквих земљишта има доста у Србији. Нема потребе да се она „лече“ сатурационим муљем, кречњаком или доломитом. Треба их искористити као дар природе и на њима посадити боровницу – најпрофитабилнију врсту воћа.

Поред киселости, тражи редовно наводњавање и мрвичасту структуру земљишта у зони корена. Због тога се пре садње парцела добро пооре и уситни, а онда лехобраздачем направе банкови висине 40-50 cm са „челом“ широким минимум 50-60 cm. Овај начин садње је важан због тога што је корен боровнице веома нежан, са жилама сличним паучини.

Такав корен не може да се развија у тврдом и збијеном земљишту, без обзира на pH. С обзиром на то да су наше воде обично тврде те као такве повећавају pH средине, заслањују је и подижу ка неутралној, боровницу треба ђубрити киселим минералним ђубривима, најбоље амонијум сулфатом. Ово ђубриво даје шансу произвођачима који имају нормална, неутрална земљишта, pH око 7, да и они успешно гаје боровницу. У јаме пре садње треба убацити кисели хумус, нпр. Pindstrup, што више то боље, нпр. 4-5 литара по биљци

Одржавање киселости животне средине боровнице је од пресудног значаја за успех у њеном гајењу. Ако се она правилно ђубри, орезује, штити од суше, болести, штеточина и корова, може да живи преко 20 година. Најбоље је гајити биљку на три стабла. Правилном резидбом (о чему ћемо опширније писати наредног понедељка) добићете висок принос и добар квалитет бобица.

На неутралним земљиштима боровницу треба прихрањивати амонијум сулфатом три пута по сезони: у пролеће, са кретањем вегетационог периода, непосредно пред бербу и месец дана после бербе, како би се осигурао потенцијал за принос у следећој сезони. У противном, боровница може се осуши и - „џаба смо кречили!“

Поред ових мера, велики значај у гајењу ове биљке има и застирање земље око редова боровом или сличном струготином. Малч спречава испаравање воде и раст корова, разлагањем одржава киселост и храни биљку, не само NPK и другим минералима, већ и угљен-диоксидом који има важну улогу у повећању приноса. Више савета о избору земљишта и садница сазнаћете од нашег стручњака (тел. 064/1122-590).