КАЖУ да је купатило огледало куће. Дакле, када планирате реновирање стана, купатило представља значајну фазу реновирања. Купатило је веома битна просторија у којој је потребно да се осећате пријатно с обзиром да овде можете посветити време себи. Уколико вам ваше тренутно купатило не пружа тај осећај онда је време за реновирање. Које су то фазе које морате проћи и шта вам је све потребно за реновирање купатила сазнаћете у наставку.


ПЛАН НОВОГ КУПАТИЛА

Пре сваке фазе најбитнији корак је добро планирање купатила. Најбоља опција за ово је да се консултујете са водоинсталатером и проверите да ли су ваше жеље могуће. Такође, са водоинсталатером проверите да ли је потребно мењање цеви као и то да ли је могуће направити другачији распоред намештаја у купатилу уколико је то ваша жеља. Након тога време је да се одлучите за естетику купатила. Овде ћете бирати керамику и стил купатила како бисте му дали ваш лични печат. Ово такође спада у планирање јер је веома битно да уклопите свој стил у могућност вашег купатила, тако да уколико желите каду са масажерима битно је да проверите да ли ваше купатило има капацитете за овакву каду. Када све добро испланирате време је за рушење.


РУШЕЊЕ СТАРОГ КУПАТИЛА

Ова фаза је уједно и једна од најстреснијих јер оставља највећи лом иза себе. У овој фази се уклањају старе плочице и за собом остављају шут који је потребно очистити. Ову услугу можете и платити како не бисте морали сами износити и чистити купатило. Такође, уколико је купатило мало и одлучите се да мењате димензије онда се спремите за још више хаоса с обзиром да је потребно и рушење већ постојећег зида. Али, не брините јер са добрим мајсторима и доплатом можете бити сигурни да ће куаптило бити чисто и спремно за наставак реновирања.


ИНСТАЛАЦИЈЕ И ПОСТАВЉАЊЕ НАМЕШТАЈА

Ова фаза је битна јер се у њој дешавају главне ствари које ће касније дефинисати квалитет вашег купатила. Веома је битно да унајмите добре мајсторе који ће одрадити све по претходно успостављеном плану. Инсталације се мењају уколико је потребно или уколико су старије од 10 година. Такође, хидроизолација је веома битна и данас се може урадити врло брзо и ефикасно а да притом ваше купатило добро штити наредних година. Постављање керамике би био следећи корак и он мора бити веома пажљиво одрађен.

Постављање нових плочица захтева стручност јер мале неправилности могу нарушити изглед вашег купатила као и сам квалитет. Плочице морају бити истих димензија и сличних тонова како би се лепо и правилно уклопиле. Постоје зидне и подне плочице али у неким ситуацијама можете подне корисити и као зидне док зидне никада немојте корстити као подне јер су знатно тање и осетљивије. Након постављања плочица ваше купатило већ поприма жељени изглед и поставка намештаја може да се изведе.


ФИНАЛНА ФАЗА И АКСЕСОАРИ

Сада када имате основне ствари у свом купатилу време је за финалну фазу која подразумева кречење и декорисање. Кречење се углавном своди на кречење плафона и препоручује се да се кречи масним бојама како би плафон био отпорнији на влагу. На вама је коју ћете боју одабрати као и то како ћете даље украсити своје купатило. Веома битну улогу у изгледу ваше купатила игра и осветљење зато постављање расвете мора бити део плана који сте претходно разрадили са мајсторима.

Поред расвете, и кречења додатно можете декорисати купатилски намештај. Ту вам могу помоћи окови за намештај где спадају украсне лајсне, ручке за ормариће и огледала али и елементи који ће ваш купатлиски намештај учинити дуготрајнијим као што су шарке за купатилски намештај или нерђајуће ногице и носачи полица. Окови за намештај се продају у специјализованим радњама тако да ћете највероватније морати да их купите одвојено од купатилске опреме.

Даље декорисање је на вама и вашем укусу али пре свега купатилу дајте добро завршно чишћење како би га спремили за нови изглед.

(ПР)