Узак, широк, мали, велики, кратак, дугачак, у стану или у кући - какав год био, о неколико ствари треба водити рачуна кад је ходник у питању. Кад се бавите уређењем ове често занемарене просторије, размишљајте првенствено практично јер је важно да буде лак за чишћење, али немојте да занемарите ни естетски фактор.

Сто - Сваки ходник треба да има сто на који ћете одложити кључеве, рачуне или неке ситнице при уласку и изласку из дома. Ако сто не може да стане, нека то буде полица. Такође, ма како мали био, ходник мора да садржи чивилук за јакне и место где ћете одложити кључеве, да ли ће то бити кутија или кућица коју ћете укуцати на зид, зависи од организације простора.

Огледало - Свако од нас воли да баци последњи поглед на свој одраз у огледалу пре него што изађе из куће. Огледало такође може визуелно да повећа простор, па је одлично у малим ходницима.

Осветљење - Ходник обично нема природно светло, па обратите пажњу на распоред светиљки. Као и у другим просторијама, и овде је најбоље да светлост долази из различитих извора, на пример ставите лампу на комоду и уградне светиљке на зид или плафон.

Стаза - Она доприноси топлијој, кућној атмосфери, а такође је практична. Бирајте грубље материјале који могу да издрже "саобраћај високог интензитета". Али ако не волите стазе, можете да обојите плочице тако да "глуме" тепих. Ако тек правите ходник, слободно ставите мозаик-плочице које су ове године у тренду. Такође није лоше да имате место за одлагање обуће, што ће простор учинити организованијим.

Зид - У малом ходнику слободно се играјте јаким акцентима, рецимо тапетама са живописним мотивима, великим цветовима, упечатљивим шарама. Тапете са мотивима биљака веома су популарне, пробајте и оне са вертикалним линијама, учиниће простор вишим. Ходник трпи и јарке боје, па ако сте увек желели да стан обојите у жуто, црвено или неку другу интензивну нијансу, урадите то у просторији у којој ће вам најмање сметати јер се не задржавате предуго. Зид у ходнику је право место да направите галерију од урамљених фотографија, породичних или оних са апстрактним мотивима.

Остало - Кад имате основно, остало је питање укуса и простора. Антиквитетни сточић и лампа увек су пун погодак, нарочито ако је остатак дома уређен у традиционалном тону. Не потцењујте моћ занимљивог држача за кишобране, поготово у малом ходнику. У велико предсобље слободно сместите столицу која ће вам користити приликом обувања, а можете и да направите кутак за седење, као у дневним собама. Ако има места, ставите вазу са цвећем на комоду у ходнику јер ће вас леп призор дочекати чим уђете у стан.

Савет плус: Не заборавите улазна врата јер су она та која вас дочекују и испраћају. Слободно их офарбајте у омиљену боју, коју можете испратити и детаљима у истом тону.