Људи могу да се деле и на оне који воле модеран стил у уређењу простора и оне који преферирају традиционалан. Али шта се дешава ако љубитељи ова два екстрема живе у истом стану? Да се ниједна страна не би осећала угрожено, кључна реч је - компромис.

Сваки од ових стилова има предности и треба искористити најбоље од оба - чисте линије и минимализам модерног и раскошност и печат традиционалног. Да бисте успешно спојили два потпуно различита стила, прво направите план да не бисте добили микс свега и свачега. Научите што је више могуће о разним стиловима (рецимо стил седамдесетих је сав у цветним детаљима, великим столицама) и онда видите шта је најбоље за ваш дом.

Можда је боље да прво кренете од једне просторије да видите како вам иде. Додајте један модерни комад традиционалном декору или обрнуто и гледајте како се простор мења. Главно правило је да треба да изаберете доминантни стил и да само детаљи буду у оном другом. Друго правило је да не претрпавате простор јер ћете добити хаос. Кључ је да се све искомбинује на прави начин да би оба стила још више дошла до изражаја.

Два су начина на која то можете да урадите. Први је контраст, што значи да изаберете потпуно различите представнике оба стила. Можда је, ипак, лакше да се определите за други начин - координацију. То значи да упарите боје, облике, тонове, на пример да изаберете намештај који је израђен од истог материјала, на пример дрвени традиционални сто и модерне дрвене столице.

Декоратери истичу да сточић за кафу увек може бити модеран, чак и у традиционалном декору, док обрнуто баш и не важи. У дневној соби, фотеље и намештај од плиша, елегантни тепих, антиквитети могу да бране боје традиционалног, док модерни сточић за кафу једноставних линија прави противтежу.

На зиду направите галерију коју ће красити и модерна и традиционална уметничка дела, комбинујте на пример слике мртве природе са делима са апстрактним мотивима. Осветљење може бити модерно у традиционалном декору, али и обрнуто, рецимо стари лустери изгледају шик у модерном ентеријеру.

САВЕТ ПЛУС: Неки комади иду уз оба стила, на пример бела софа или полица за књиге од пода до плафона, апстрактна уметност, оријентални теписи, огледала са старим рамовима.