Набавка плакара за одлагање гардеробе важна је ставка у свим животним просторима, а дилема да ли се ослонити на већ израђене ормаре у продавницама намештаја или их наручити по мери питање је са којим се сусрећу сви власници станова. И док цена у многим случајевима пресуди, архитекте саветују да се размишља о дугорочном решењу и куповини по јединственој мери сваког стана.

Двокрилни, трокрилни, са надоградњом, клизним вратима или стандардни. Све су ово дилеме када дође на ред опремање стана плакарима. У продавницама намештаја у понуди су различити ормари, како према димензијама, тако и од различитих материјала од којих су изграђени. Цена стандарног двокрилног ормара висине до два метра, израђеног од иверице и са једном шином за одећу, креће се већ од 15.000 динара. Цена ормара који се слаже по елементима кошта мало више, па се тако само надградни сегмент креће од 6.000 до 10.000 динара у зависности да ли је израђен од иверице или медијапана.

Ипак, у последње време све су популарнији ормари по мери или уградни, амерички плакари. Архитекте наводе да није реч само о тренду у свету ентеријера, већ и о практичним разлозима.

- Данас у понуди имамо све више станова са малом квадратуром и више просторија, због чега својим клијентима увек препоручујемо израду ормара по мери - објашњава архитекта Немања Кисо. - Посебно су погодни за мале ходнике и просторе у спаваћим собама, у које се не могу уклопити стандардни, индустријски ормари. Иако је ово скупља опција, тако се искористи сваки центиметар слободног простора и лепо уклопи у амбијент.

Цена ормара по мери зависи од материјала који се користе и окова. Квадратна плоча универа покрива ширину ормара до два метра, а у комбинацији са огледалима, две унутрашње фиоке, стандардним оковима и клизним вратима стаје од 500 евра па навише, у зависности од цене руку мајстора.