ОГРАНИЧЕНИ унос калорија није увек гаранција да ћете смршати. У великој мери утрошак енергије зависи и од брзине метаболизма. Он се од средине пете деценије успорава, па почињу да се гоје и они којима се апетит није повећао.


Да би се метаболизам очувао на солидном нивоу, осим одговорајућег избора намирница, који пропише нутрициониста, требало би почети и с рекреацијом. Она је нарочито значајна у ово доба године, јер се по правилу услед лошијих временских прилика слабије крећемо. То значи да је и ризик за "набацивање" нових килограма знатно већи.

Осим тога, стручњаци за фитнес тврде да су јачање и изградња мишића веома важни за људе који желе да убрзају метаболизам. Наиме, тело стално троши калорије, а метаболизам је у стању мировања бржи код људи са већом количином мишића. Мишићи сагоревају много више калорија него масти, чак и у стању мировања.

Зато вам предлажемо пет ефикасних вежби за јачање мишића целог тела.

ИСКОРАК

Раскорачни став. Руке су поред тела. Уз издисај клизите једним стопалом уназад, док савијате колено ноге која је остала испред. Колено савијате док натколеница не заузме хоризонталан положај, али не сме да прелази линију прстију. Удах је на крају покрета, а са издисајем се вратите у почетни положај. Да би вежба била тежа, подижите опружене руке да буду у равни са раменима док клизите ногом иза тела. Вежбу поновите 10-15 пута.

ПРЕГИБ ПОТКОЛЕНИЦЕ

Лезите са савијеним коленима, руке су опружене поред тела, стопала су размакнута у ширини кукова и ставите их на картонске тањире. Подигните задњицу од пода ослањајући се на стопала. Задњица остаје високо подигнута током извођења вежбе. Уз удах опружате потколенице, гурајте картонске тањир од себе, али не опружате колена до краја. Уз издисај се вратите у почетни положај. Вежбу поновите 10-15 пута.

ОПРУЖАЊЕ ЛЕЂА

Лезите са рукама опруженим испред тела, са длановима на картонским тањирима. Уз удах подигните главу, врат и грудни кош од подлоге повлачећи лактове и плоче назад тако да надлактице и подлактице буду под углом од 90 степени. Уз издисај се вратите у почетни положај. Вежбу поновите 10 пута.

ЖЕНСКИ СКЛЕК

Клекните на колена, дланове поставите на неки лакоклизећи картон у ширини рамена. Уз удах савијајте лактове померајући картон у страну тако да надлактица и подлактица буду савијене под углом од 90 степени. Грудни кош приближавајте подлози без прегибања у доњем делу леђа. Уз издисај се вратите у почетни положај. Вежбу поновите 10 пута.

БОЧНИ ПРЕГИБИ

Седите на под са савијеним коленима, нагните се уназад, леђа су заобљена у доњем делу. Ставите једну шаку иза главе, а другу на парче картона са стране. Уз удах нагните труп бочно гурајући картон од себе. Уз издисај се вратите у почетни положај. Вежбу поновите 15 пута на свакој страни.