УПРКОС загушљивом простору, појединци неће да дозволе да уђе ни мало ваздуха кроз прозор уколико су истовремено отворена и врата. Све то у страху од, како је Срби називају, страшне, али невидљивве појаве - промаје, стога се укоченост, упале, главобоље приписују управо њој.

Наиме, у Србији се под промајом сматра циркулисање ваздуха између два супротно постављена прозора или прозора и врата. Међутим, брза циркулација ваздуха има потпуно исти ефекат и на другом месту. Дакле, наше тело "не препознаје" промају већ само струјање ваздуха.

Да ли ће негативно утицати на наш организам зависи од много фактора, међу којима пресудан утицај има загрејаност тела, спољашња температура и влажност ваздуха. Промаја, односно убрзано струјање ваздуха може да доведе до наглог расхлађивања, промене у циркулацији мишића и појаве бола као последице. Болови се обично јављају у пределу врата који је и најизложенији струјању ваздуха. Може да дође и до парализе нерва лица, сматрају поједини неуролози. Промене на изложеним деловима тела најбоље могу да се уоче при раду клима уређаја, уколико сте директоно изложени - објашњава специјалиста интерне медицине др Ивица Јеремић из Института за реуматологију.

Ипак, специјалиста сматар да је често страх од промаје претеран.

- Ја имам обичај да кажем пацијентима да они који се боје од промаје умиру од рака плућа. Наиме, у многим зградама се из грађевинског материјала ослобађа радиоактивни гас радон који је повезан са настанком карцинома плућа. Његова концентрација једино се смањује редовним проветравањем просторија. Из намештаја се, такође, ослобађају мале количине органских једињења која су потенцијално токсична, каже Јеремић.

Међутим, неопходно је да се направи промаја како би се просто очистио, како љети, тако и зими.

- Респираторне инфекције се не добијају прехладом хладним ваздухом како се обично мисли, већ боравком у затвореном непроветреном простору у коме расте концентрација инфективних микроорганоизама, сматра Јеремић.

Доктор такође наводи да особе које болују од неких хроничних дегенеративних реуматских болести су више осетљиве на овакво струјање ваздуха.

- Међутим, у феномену настанка бола мора се узети у обзир и психички моменат, јер су склони да верују како су са промајом бол и испровоцирали. И заиста, они по принципу плацебо ефекта и осећају јачи бол. Права је истина да промаја никога не може да убије нити доведе до појаве запалења мозга и других тешких болести, како се у народу обично мисли. наводи Јеремић.