Са професором гастроентерологије, др Томицом Милосављевићем, разговарали смо о томе због чега се надутост јавља, које су последице задржавања гасова и како решити овај проблем.


Надутост је непријатан осећај растезања црева због појачаног стварања гасова. Други називи за тај поремећај су: аерентеректазија, надимање или ветрови. Најчешћи знакови надутости, које описују пацијенти су: напетост стомака и осећај пуноће, гласно кркљање у стомаку, а понекад и бол.


Надутост се може јавити код сваке особе, без обзира на године, пол, животне навике или опште здравствено стање. Узрок настанка надутости је појачано скупљање гасова у цревима. Код здравих особа, црева садрже мешавину гасова који се углавном састоје од: азота (11–92%), кисеоника (0–11%), угљен диоксида (3–54%), водоника (0–86%), метана (0–86%) итд.


Око 500 – 1500 мл гаса редовно се сваки дан излучује путем ректума и још бар толико подригивањем, што већина нас ради несвесно и спонтано. У случају различитих поремећаја у дигестивном тракту, та количина гаса може бити и знатно већа.


Шта се дешава када задржавате гасове?


Последица тога су горушица, надутост, лоше варење и бол у стомаку. Када дуго задржавате гасове, убрзава се и пулс и повећава крвни притисак. Лекари због тога углавном саветују да гасови морају да изађу напоље. Ако их упорно задржавате, гасови се накупљају и пролазе кроз зидове дебелог црева, а одређена количина доспева и у крвоток. Пошто сва крв пролази кроз плућа, као последица се може јавити и лош задах. У сваком случају задржавање гасова није здраво, и због тога је потребно решити проблем што је могуће пре, јер настаје надутост праћена болом, која значајно утиче на квалитет живота.


Проф. др Томица Милосављевић, интерниста-гастроентерохепатолог


Због чега се јавља надутост?


Надутост је иначе једна од најчешћих стомачних тегоба због које се људи јављају лекару. Значај тог проблема још увек није разјашњен. С једне стране, пацијенти прикривају надутост као непријатан осећај којег се стиде, а са друге стране је чак и лекари понекад занемарују као неважан симптом. Иако се стручњаци не могу потпуно усагласити о узроцима надутости, најчешће се спомињу: неправилна исхрана, недостатак телесне активности, гастроинтестиналне и метаболичке болести, нежељена дејства разних лекова или др психогени узроци. Чест узрок тегоба које прате надутост је и намерно задржавање гасова. То задржавање често је последица културолошких разлога, јер научени смо да није пристојно «пуштати ветрове» у друштву.


Како решити проблем надутости?


За решавање овог проблема, прво је потребно уклонити узроке, а не само третирати симптоме. Првенствено је потребно променити исхрану и лосе животне навике. Стручњаци препоручују смањен унос хране која подстиче стварање гасова, као што су пасуљ, купус или сирови лук. Осим тога, требало би избегавати превише зачињену и пржену храну. Савет је и да се једе полако, за столом, опуштено и без стреса. Људи са израженом надутошћу требали би често да конзумирају биљне зачине који регулишу функцију црева, као што су ђумбир, нана, камилица, коморач или ловор.


Пробиотски препарати су такође једна од опција у решавању тегоба узрокованих повећаним накупљањем гасова у цревима. Пробиотски сој познат под именом Lactobacillus plantarum 299v (Lp 299v) ефикасан је због тога што делује двоструким механизмом. Он спречава деловање лоших бактерија у цревима које доводе до стварања гасова, али и обнавља и штити функцију ћелија цревног епитела. Lp 299v, који у Србији можете наћи у производу Флобиан®, делује на узрок проблема тако што помаже да се смањи стварање гаса у цревима.


Надутост се може ублажити не само променом животних навика, него и коришћењем препарата који се добро и лако подносе, и то комфорно, у само једној капсули или кесици дневно. Ако је потребно, Lp 299v као природни препарат, може се примењивати и у дужем временском периоду, али оно што се саветује за оптимални ефекат је примена од најмање 4 недеље.


(PR)