БРОЈ поленских зрна амброзије у ваздуху драстично је смањен, па се не очекује продужетак сезоне алергије изазване овом коровском биљком, која је нарочито од средине августа код многих изазивала значајне тегобе.

Порет тога што пролази сезона амброзије, и киша је "спрала" количину алергена у ваздуху.

У Агенцији за заштиту животне средине кажу да ће број ових иритирајућих честица и даље да опада, јер биљка је већ прецветала, а ни временске прилике не одговарају ширењу њеног полена. Ипак, алерголози саветују да се са терапијом настави.

- У јеку цветања амброзије број њених поленских зрна у ваздуху достизао је готово 1.000 на кубни метар ваздуха, а сада их има свега педесетак - каже Мирјана Митровић из Агенције за заштиту животне средине. - С обзиром на то да метеоролози најављују променљиве временске прилике и већу влажност ваздуха, то значи да су услови да се полен ове биљке шири смањени.

Као разлог за наставак терапије и поред тога што је алерген у опадању наводе чињеницу да и најмњи број полена за осетљиве може да покрене све непријатне симптоме алергије.

- Научно је доказано да само осам поленских зрна амброзије у ваздуху може да изазове тегобе код преостељивих пацијената - каже др Рајица Стошовић из Клиничког центра Србије. - Зато је важно да се настави са употребом лекова и ако буде још топлих дана, терапија би могла до потраје до половине новембра.