СВЕ је записано у генима, па тако и облик нашег тела поручује које би вежбе требало да практикујемо. Постоје три различита типа грађе, а сваки од њих можете да доведете у топ-форму.

* Мршави и високи, са телом које тешко постаје мишићаво

То значи да сте грађени као маратонац. Овај облик тела често се назива ектоморфом. Имате уска рамена и кукове, као и потешкоће у набацивању мишићне масе, иако сате проводите у теретани. Да бисте постали мишићавији, смањите удео кардио вежби у теретани, а фокусирате се на интензивне тренинге који укључују комбиноване вежбе. Било би добро да три дана недељно радите вежбе снаге, а два дана кардио програм ниског интензитета. Потребан вам је већи број понављања вежби, него другим типовима грађе, као и дуже паузе између њих (од три до пет минута). Ставите акценат на дизање тегова, "вожњу бицикла" приликом извођења трбушњака, као и на све остале врсте вежби за стомачне мишиће. Да бисте избегли мршављење, једите више него обично после тренинга.

* Крушколики (ендоморфи), са тенденцијом за нагомилавање масти

Имате проблема са одржавањем телесне тежине и лако се гојите, па и умарате. Ширих сте кукова и теже вам је да уђете у форму од осталих типова грађе, али уз одређену дијету и вежбе то није немогуће. Најпре, узалудно је да проводите сате знојећи се на покретној траци. Боље би било да комбинујете више различитих вежби, уз дуже интервале за одмор између њих. Усредсредите се на трбушњаке, бокс, спринт, јачање рамена и вежбе које подразумевају гурање оптерећења.

* Добро сте грађени, имате брз метаболизма и релативно сте мршави (мезоморфи)

Одликују вас широка рамена, узан струк, мали проценат масти и тело које се брзо дефинише. Овај облик идеалан је за бодибилдинг. Радите кардио вежбе и оне са дизањем тегова. Мешавина различитих покрета и вежби требало би да буде основа вашег тренинга. Радите их са краћим и дужим паузама између понављања, са мањим и већим тежинама, у брзом и спором ритму. Најбоље би било да током недеље промените три групе вежби – за груди и руке, леђа и рамена и, на крају, за ноге, а сваку понављајте осам до 12 пута. Да бисте ефикасно сагорели масноће и обликовали мишиће, кондициони тренинг упарите са вежбама које подразумевају дизање тежине.