ОТВОРЕНА врата аутомобила, придржан капут у позоришту, преузети кофер на перону, уступљено место у аутобусу, ружа поклоњена без повода, плаћен рачун у ресторану, позајмљен сако у хладној ноћи, серенада под прозором. Асоцијација на каваљерство. И даму којој је и подразумеван и пожељан сваки тај гест њеног мушкарца. А, данас? Ако је и пожељан, дефинитивно није подразумеван. Жене негодују како су припадници јачег пола постали слабићи који више ништа не могу, не знају и неће. Пуштају их да раде мушке послове, срамота их је да их изненађују цвећем и обасипају пажњом. Пребацују им да не умеју да буду нежни када треба нити снажни када ситуација то налаже. Као да је са шеширом и фраком и џентлменство отишло у историју.

А, онда, уколико се и догоди, неретко постаје повод за женски напад у стилу: "Сама себи ћу да плаћам рачуне и носим кофере, ниси ми ти потребан". Или се извргава у подсмех и ругање: "Како си старомодан, ко још придржава капут". Па ти онда, оптужен за архаичност, буди џентлмен.

Да ли су каваљери постали изумрла категорија или су се само "трансформисали", замаскирали и можда чекају да се појаве у неком другом облику? Како у 21. веку изгледа однос мушкарца и жене који би могао да прикаже родне разлике, а да опет не угрози права и слободе за које су се даме толико бориле? Могу ли момци девојкама да сипају вино, придржавају врата од лифта и љубе руку у знак поштовања, а да се то не протумачи сувишним и смешним?

Саговорница "Живота плус", Јована Јестровић, психолог и системски породични психотерапеут каже да је каваљерство, као и све друго, концепт који формира друштво.

- И зато је променљив у зависности од друштвених вредности - наводи стручњак. - Међутим, сигурна сам да када кажемо каваљер и даље већина нас помисли на отварање врата и придржавање капута, а исто тако верујем и да они у том, "изворном", облику и даље постоје.

АРХАИЗАМ (НИ)ЈЕ ЗА ПОДСМЕХ

Ако и постоји, хајде прво да видимо шта се некада, у давно прошлом времену, подразумевало под појмом - каваљер.

- Уколико говоримо на нивоу понашања, џентлмени су били мушкарци који су женама држали врата при улазу у просторију. Погледамо ли даље историјски, то су можда били они који су палили ватру да би се даме грејале или они који су доносили дивљач како би имали шта да једу. Дакле, каваљер као такав не постоји - каже Јована.

Али, наставља саговорница, мало дубље гледано, ванвременска дефиниција би била би да су каваљери заправо мушкарци који чине да се жена осећа пријатно, уважено и заштићено када је у њиховом присуству.

- На тај начин се, заправо, огледала разлика у родним улогама које је друштво диктирало. Данас, са променом стандардних родних улога и тенденцијом ка њиховом изумирању, понекад се чини да за каваљерством нема потребе и да и оно полако нестаје - каже психолог.

Чињеница је, наравно, да су неке вредности ишчезле, па се тако у данашњем времену на неког ко је културан, придржава дами капут, уступа јој место и носи кофер, неретко гледа са подсмехом. Или бар са чуђењем. Неразумевањем. Како смо дошли до тога?

- Потпуно супротно претходно наведеном и жељи за некаквим изједначавањем полова и "брисањем" стереотипних улога мушкарца и жене, у овим ситуацијама се заправо наглашавају неке типично "мушке" карактеристике, па се све што је другачије и што се не уклапа у стандардни шаблон посматра као непожељно, па тако и од каваљера постадоше шоње - наводи саговорница.

Резултати истраживања у Великој Британији показују да је кроз поп културу наметнут став по којем се каваљери управо изједначавају са шоњама, а жене падају само на грубе, мачо типове. И у Србији даме више воле "Балканца који лупа руком о сто".

- Ово је нешто што неретко чујемо данас. Ипак, волела бих да нагласим да не желим да генерализујем и да заправо још увек има (нас) жена које врло цене каваљерске гестове, без обзира на самосталност - каже Јована.

ДАМЕ (НЕ) МОГУ СВЕ САМЕ

У причи о каваљерима и њиховом повлачењу са сцене, дефинитивно не можемо само да окривимо мушкарце. Да кажемо да су они постали бахати или непажљиви. Јер они истовремено упућују критике супротном полу, говорећи да су жене "огрубеле", престале да буду даме, хвале се да све могу саме, па се чини да им је џентлменски гест сувишан.

- Један од разлога ишчезавања каваљеризма је свакако и понашање супротног пола. Са променом улоге жене долази до тога да је све више њих које све могу саме, па им припадници јачег пола, условно речено, нису потребни. Наравно, увек остаје питање шта је старије - да ли мушкарци нису били каваљери, па су жене морале да науче како све саме да раде или су, пак, мушкарци, када су видели да даме све могу, одустали од тога да буду каваљери - каже стручњак.

Сваки седми мушкарац сакупи храброст да жени уступи место у аутобусу, а трећина признаје да никада није помогла својој супрузи са дечјим колицима - показује истраживање у САД. Већина верује да би џентлменским гестом можда увредила жену и да би оне понуду за помоћ схватиле погрешно, зато се повлаче и остављају јој да сама савладава свакодневне препреке.

- Данашњи мушкарци су истински збуњени, често не знају како са самосталним и успешним женама. Чујем од њих да је то што девојка може све сама и што би се увредила уколико би јој понудио помоћ, разлог зашто они не исказују каваљерске гестове. Али истовремено од ових дама чујем да оно што је њима потребно није да им неко придржи врата, већ да има разумевања када, на пример, дођу касно са посла и нису расположене за дружење са његовим пријатељима. Дакле, каваљерство би за њих значило разумевање. Како би се оно разумело на прави начин и како би жене добијале од својих партнера каваљерство које је њима потребно, најбитнији су комуникација и разговар о потребама - уколико му не кажете шта вам треба, која је вероватноћа да ће он то знати? Мала - наводи Јована.

Када видите да жена на ваш каваљерски гест не реагује онако како сте очекивали, саговорница "Живота плус" саветује да је питате шта није у реду. Колико год понекад деловало бескорисно то што вам је он отворио врата, тај потез и не постоји да би био користан (заиста, сви то знамо и сами), већ да би вам партнер показао да брине о вама и да му је стало до тога како се осећате. Уколико не желите да вам отвара врата, реците му шта је потребно да уради како бисте ви то разумели као да брине о вама и да му је стало.

Можемо ли назад, у време када је помоћ била прихватљива и добродошла, а не увредљива?

- Сигурно не, али оно што свакако можемо јесте да поново креирамо контекст у коме је помоћ пожељна или да радимо на томе и откријемо шта савремене жене сматрају под каваљерством које им прија и треба - закључује психолог.

ИСКРЕНОСТ УМЕСТО ПОЗЕ

НЕРЕТКО се на каваљерство гледа и као на манипулацију мушкарца који џентлментским гестом жели да прикупи поене или "искористи" жену. Зато је пожељно да научимо да препознајемо правог од "намештеног" каваљера.

- Када говоримо о џентлменима, обично нам неке стереотипне ствари падају на памет. Њега, међутим, не чини само отварање врата и држање капута. Прави каваљер је онај који цени мишљење, уважава и поштује ставове и води рачуна о емоцијама своје партнерке. Управо то је, дакле, начин како да препознамо оног правог - каже саговорница "Живота плус".