Свакоме ћу признати право да ме превари, осим пријатељу, рекао је Меша Селимовић. Пријатељство нам много значи у животу, за пријатеље смо некада везанији него за родбину, они чине нераскидив део нашег живота. Неретко имамо пријатеље које познајемо читавог живота или већи део живота, али нам се може десити да и после 30 година прекинемо овакав однос због разочарaња. Драгана Станковић, психолог у едукацији РеиКБТ психотерапије и уредница портала psihologijaonline.com, објашњава како и зашто до тога долази.

- Живимо у времену када је врло тешко да пронађемо некога у кога ћемо имати потпуно поверење. Никад не можемо бити сигурни шта се крије у том човеку и када може да нас изненади понашањем које ни у сну нисмо могли да очекујемо од њега. Зато, да се не бисмо превише разочарали, пријатељу треба да се дамо 99 одсто. Онај преостали један одсто треба да сачувамо као резерву да бисмо лакше поднели разочарање. Да, пријатељ може да нас разочара, и то кад се најмање надамо - каже наша саговорница.

Људе не можете да промените

Да ли то значи да пријатељство све време није било право, па је само "чекало моменат" да се то и покаже? Неки људи сматрају и држе се девизе да ако су они фер према другим људима, и други морају да се понашају фер према њима. И онда се разочарају, изгубе поверење, схвате да су људи све мање људи, сматра Станковићева. У тим ситуацијама очекивали смо много више од пријатеља, а они су показали своје право лице у правом моменту.

- Онда схватате да се поверење не добија на тацни, већ мора да се заслужи. Зато се више не поверавајте свима, јер никад не знате ко то може да искористи против вас. Људе не можете променити, зато их прихватите такве какви јесу или прекините контакт који вас превише исцрпљује - саветује Станковићева.

Забринемо се када помислимо да постоји могућност да се пријатељ толико промени а да ми то не приметимо. Наша саговорница указује нам на знакове који ће нам то сигнализирати, попут изненадног удаљавања, љутње, али без аргумената, наметања мишљења и критиковања ставова који су до пре извесног времена били исти, циљева који се разилазе... Више не можемо да рачунамо на ту особу у најтежим ситуацијама. Мешање других пријатеља у разрешење конфликата или прикривена љубомора због бољег изгледа, посла, каријере, привлачења пажње супротног пола - сви ти разлози могу бити толико скривени да нам је потребно много времена да их приметимо и можда окончамо такво пријатељство. Понекад се људи једноставно промене, свако оде на своју страну, и не треба тражити кривца у томе. Уколико видите да се поред вашег дугогодишњег пријатеља више не смејете, ако у његовом друштву нисте опуштени и пазите на сваку реч, онда је време за одлазак. Поред правог пријатеља можете да плачете, смејете се и да будете искрени. Ако тога нема, нема ни искреног пријатељства.

Према једном аустралијском истраживању, људи са добрим пријатељима имају 22 одсто веће шансе за дуг живот, док је студија Универзитета Харвард потврдила да су пријатељи који живе близу једни других много срећнији. Отуда се намеће питање колико су значајна оваква пријатељства.

- Дугогодишње пријатељство се гради, негује и тако опстаје. Али пријатељства не треба форсирати, јер се људи мењају, мењају искуства, интересовања... Уколико и изгубите пријатеља из свог живота, то значи да вам баш и није био прави пријатељ - објашњава саговорница "Живота плус", додајући да су пријатељства значајна јер се базирају на искрености, па понекад пријатељ сазна нешто пре чланова породице. Међу пријатељима нема тајни. Увек су ту једни за друге, и када се не чују по неколико дана или месеци, пријатељство не јењава. Са пријатељима испијамо кафу, излазимо, смејемо се, плачемо, славимо рођендане... Пријатељи позитивно утичу на наше ментално здравље.

Има ли повратка на старо

Догађа се и да поново успоставимо однос са некадашњим пријатељем после одређене паузе, али остаје питање да ли он икада може да се врати на старо. Наша саговорница сматра да све зависи од тога како се прекинуло пријатељство, који су разлози - да ли пресељење у други град па поновни долазак, свађа па помирење, заснивање своје породице или нешто друго. С временом се особе промене и однос који су имале на почетку не може увек да буде исти. Потребни су време и отворен разговор да би се нешто вратило на старо. Уколико видимо да поново не иде, најбоље је да тај однос прекинемо, да на леп начин саопштимо пријатељу да одлазимо и тако сачувамо заједничке лепе успомене. Но, да ли знамо како се враћа изгубљено поверење и на који начин се освежавају заједничка интересовања?

- Изгубљено поверење враћа се разговором и поступцима који неће личити на оне који су довели до свађе и губитка поверења. Ретко кад је само једна страна крива, пре ће бити да су обе довеле до свађе. Зато отворено попричајте са пријатељем, питајте га где грешите, шта је то што би требало да промените. Извините се уколико је потребно и пустите да прође време да би се све у потпуности разумело. Тек онда крените од тачке где сте стали са заједничким искуствима, интересовањима и свим оним што вас је чинило пријатељима - поручује Станковићева.

Наравно, кроз живот стално упознајемо нове људе, са некима од њих се одмах препознамо, зближимо, и пријатељство настане кад смо га најмање очекивали. Колико често пријатељства која трају знатно краће могу бити квалитетнија од дугогодишњих? Истраживања кажу да ће пријатељства која опстају 20 и више година потрајати цели живот, али не мора увек да буде тако. Наша саговорница сматра да су некада пријатељства из основне или средње школе квалитетнија а краћа, и завршавају се јер свако одлази на своју страну. Некада је неко у дугогодишњем пријатељству са неким, а притом не може да се повери, да буде искрен у том односу. Неки људи више гледају квантитет, да имају више пријатеља и што површније односе са њима, без превише интимизирања и поверавања. Правила не постоје. Свако пријатељство, било дуже или краће, однос је за себе.

За крај, послушајмо савет Мајке Терезе: Нађи времена за пријатељство, то је пут до среће.


КАО РАСКИД ЉУБАВНЕ ВЕЗЕ

ДА ЛИ би требало прећи преко крупнијих ствари, преко којих иначе не бисмо прешли, само због "стажа" пријатељства, или постоји бојазан да ће се разлог за крај поновити?

- Прекинути дугогодишње пријатељство није нимало лако, нарочито ако је реч о особи која нам много значи у животу. Што је интензивније и дуготрајније, то боли више. Некада се та бол може упоредити и са раскидом љубавне везе. Увек се запитајте на који начин и колико та особа уноси радост и срећу у ваш живот. Уколико је одговор довољно, онда пређите преко ситних ствари у виду мањих неразумевања и сачувајте то пријатељство, али уз напомену да неке ситуације више нећете толерисати - каже Драгана Станковић.