Живот је, свакодневно се у то уверавамо, све бржи. Дан, с друге стране, остаје исти. Резултат? Стрес и осећај да не контролишемо свој живот.

Да се већина људи бори да изађе на крај са дневним обавезама показује оксфордска студија спроведена међу 2.000 испитаника. Сваки пети осећа да нема контролу над својим животом, а ово осећање, како кажу научници, чини људе несрећним.

Више од четвртине не стиже да се бави каријером, домаћинством, друштвеним животом. Чак 65 одсто каже да би се постидело ако би се неочекивани гости појавили јер им је дом у хаосу. Сваки пети родитељ не стиже да опере веш, а 62 одсто испитаника је признало да им се дешава да морају опет да оперу веш јер су заборавили да га изваде из машине.

Четворо од десет испитаника кажу да су им кућни послови досадни због чега избегавају да их раде. Сваки други, тачније 54 одсто, признаје да избегава да обави ствари са списка обавеза, док сваки трећи каже да мора да жонглира између неколико ствари истовремено због чега ништа не ради довољно добро.