БРЗА ТОРТА СА ЛЕШНИКОМ


Потребно је за кору:

- 3 јајета

- 100 г брашна

- по 150 г чоколаде за кување, маслаца и шећера

- 75 г млевеног лешника

За фил:

- 300 мл слатке павлаке

- 200 г нарендане чоколаде за кување

- 100 г лешника за декорацију

Мутите миксером маслац и шећер да добијете пенасту смесу. Додајте чоколаду, претходно истопљену на пари, лешник и жуманца. Беланца посебно умутите у снег, пажљиво сједините са чоколадном смесом, додајте брашно и лагано промешајте. Кору пеците на 180 степени око 40 минута. Скувајте слатку павлаку, додајте нарендану чоколаду а после минут-два добро промешајте да се чоколада истопи и оставите да се охлади. Охлађену кору пресеците на пола, премажите доњу кору половином фила, ставите преко другу и остатак фила. Торту можете да декоришете целим лешницима.


МЕДЕНИ МУС


Потребно је:

- 200 г црне чоколаде

- 70 г путера исеченог на комаде

- 350 мл слатке павлаке

- 2 јајета

- 2 кашике меда

- 1 кашика амарета

У чинији на пари истопите чоколаду и путер, па склоните са шпорета. У другој посуди умутите слатку павлаку да се згусне, али не превише (мало одвојите за декорацију). Посебно умутите јаја и мед док не добијете пенасту масу. Додајте амарето, истопљену чоколаду са путером, умућену павлаку и све лагано промешајте. Мус сипајте у чаше или чинијице и оставите да се охлади најмање један сат.


РОЛАТ СА ТАМНИМ ФИЛОМ


Потребно је за кору:

- 1 цело јаје

- 6 жуманаца

- 6 беланаца

- 5 кашика шећера

- 2 кашике брашна

За фил:

- 5 жуманаца

- 1 кашика млека

- 5 кашика шећера

- 1 ванилин шећер

- 200 г маслаца

- мало истопљење чоколаде

За глазуру:

- 60 г тамне чоколаде

- 30 г маслаца

Посебно умутите беланца у чврст снег, а жуманца, цело јаје и шећер мутите док не нуде пенасто. У смесу са жуманцима додајте брашно, умућено беланце и све лагано промешајте. Пеците кору петнаестак минута на 180 степени. Док се она хлади, направите фил на пари. Пенасто умутите жуманца са шећером, додајте кашику млека, мало чоколаде, мешајте петнаестак минута и повремено док се не охлади. Фил затим сједините са већ умућеним маслацем, премажите кору и уролајте. Чврсто га замотајте у папир за печење и ставите у фрижидер да се стегне. Направите глазуру од истопљене чоколаде и маслаца и премажите ролат.


КРЕМАСТИ КОЛАЧ


Потребно је за кору:

- 8 јаја

- 250 г шећера

- 300 мл млека

- 260 г брашна

- 150 мл уља

- 3 кашике какаа или мало истопљене чоколаде

- прашак за пециво

- ванилин шећер

За фил:

- 1 л млека

- 3 пудинга од чоколаде

- 200 г шећера

- 250 г маргарина

- 150 г чоколаде за кување

Умутите јаја и шећер, па додајте уље, млеко, брашно, какао, прашак за пециво, ванилин шећер и све лагано сједините. Смесу сипајте у подмазани четвртасти плех обложен пек-папиром и пеците у загрејаној рерни на 200 степени. Када се кора охлади пресеците је на пола. Фил припремите тако што ћете пудинг размутити у мало хладног млека, а остатак ставите да се кува са шећером. Када млеко проври, додајте пудинг уз стално мешање док се не згусне. Склоните са шпорета, додајте изломљену чоколаду, сједините и оставити да се охлади. У прохлађен фил постепено додајте коцкице маргарина и добро сједините. Ставите кору на тацну, премажите је половином фила, преко ње другу кору, па премажите остатком фила. Колач украсите истопљеном чоколадом или чоколадним мрвицама.


БОМБИЦЕ УВАЉАНЕ У КОКОС


Потребно је:

- 1/2 кг млевеног кекса

- шоља топлог млека

- 1/2 шоље шећера у праху

- 1 маргарин или путер

- 200 г црне чоколаде за кување

- кокосово брашно

Ставите кекс у већу посуду, додајте млеко, шећер у праху, маргарин који сте претходно добро умутили, истопљену чоколаду и све добро замесите како бисте добили уједначену масу. Рукама обликујте куглице, сваку уваљајте у кокосово брашно, поређајте једну поред друге како не би изгубиле облик, а затим ставите у фрижедер да се стегну.