УШТИПЦИ РАЗЛИЧИТИХ ОБЛИКА


Потребно је:

- 250 г брашна + за посипање радне површине

- 1/2 кесице сувог квасца

- кашичица соли

- кашичица шећера

- 3-4 кашике презли

- 6 кашика сира ренданог или топљивог по избору

Суви квасац потопите у пола чашице топле воде са шећером и сољу, па оставите да надође. Брашно ставите у посуду, додајте презле и сир, па помешајте уз лагано додавање надошлог квасца. Потом тесто оставите пола сата да надође, па га на побрашњеној радној површини развуците и исеците на жељене облике. Покријте топлом кухињском крпом да одстоји још 15 минута. У међувремену загрејте уље и пржите уштипке са обе стране док не добију лепу златну боју. Служите их топле са јогуртом и младим кајмаком.


ЗАПЕЧЕНИ ТОПЛИ СЕНДВИЧИ


Потребно је:

- тост

- шунка за пицу

- сир

- павлака за кување

- јаје

- путер

Премажите тост путером, а све остале састојке помешајте у чинији. Потом и њих нанесите на тост, па ставите у рерну загрејану на 180-200 степени да се пеку 15-20 минута. Сендвиче служите топле уз краставце или неку другу салату.


РАСКОШАН ОМЛЕТ


Потребно је:

- 4 јајета

- 100 мл јогурта, киселог млека или киселе павлаке

- 50 г димљене сланине или кобасице по укусу

- 100 г шампињона

- кашика путера

- кашика уља

- со, бибер

- универзални зачин

- сир по жељи

На загрејаној мешавини путера и уља пропржите на листиће исецкане шампињоне, додајте димљену сланину и пржите док лепо не порумени. Пенасто умутите јаја, додајте јогурт или кисело млеко, зачините по укусу, па мешавину прелијте преко печурака и димљене сланине, а онда све заједно пржите. Обликовани и пржени омлет пребаците из тигања на тањир и одмах служите. Можете да послужите на листовима зелене салате, са ражаним хлебом и свеже цеђеним соком од поморанџе.


ПАЛАЧИНКЕ СА КУКУРУЗНИМ БРАШНОМ


Потребно је:

- шоља кукурузног брашна

- шоља пшеничног брашна

- шоља јогурта

- шоља млека

- 1/4 шоље уља

- кашичица соли

- 2 кашичице прашка за пециво

- 2 јајета

Напомена: мера је шоља од 250 мл

У чинији помешајте све суве састојке. Потом додајте јаја, млеко, јогурт и уље, па умутите миксером тек толико да се све сједини. Оставите да одстоји десетак минута, а потом пеците палачинке на тефлонском тигању премазаном са мало уља. Пеците три минута са једне стране, онда их окрените и пеците још два минута са друге стране, или док фино не порумене. Намаз и прилог служите по жељи.


МОРТАДЕЛА ЛОПТИЦЕ


Потребно је:

- 200 г мортаделе

- 100 г средине хлеба

- чаша млека

- 2 кашике ренданог пармезана

- јаје

- со, бибер

- презле

- уље за пржење

Исеците средину хлеба на коцкице, ставите у дубљи суд, па преко сипајте млеко да хлеб огрезне. И мортаделу исецкајте на коцкице. У другој чинији виљушком измешајте јаје, додајте пармезан, сецкану мортаделу, исцеђен хлеб, млевени бибер и, ако је потребно, мало соли. Рукама обликујте лоптице. Уваљајте их у презле и пржите у загрејаном уљу док не порумене. Пржене вадите на тањир обложен папирнатим убрусом и служите одмах.


МИРИСНА РОЛНА


Потребно је:

- 2 шоље брашна

- 4 кашике путера

- 1,5 кашичица прашка за пециво

- кашичица соде бикарбоне

- шољица киселог млека

- со, бибер

- 400 г шунке

- сир по жељи

У брашно додајте исецкани путер, прашак за пециво, соду бикарбону, кисело млеко, со и бибер, па замесите тесто. Извадите тесто на побрашњену површину и рукама тапкајући направите квадрат величине одабраног плеха за печење. Преко распоредите шунку и сир. Завијте у ролну и пеците 20-25 минута у рерни на 190 степени.


ПАЛЕНТА ИЗ РЕРНЕ


Потребно је:

- 2 шоље паленте

- кашичица путера

- 6 шоља воде

- главица црног лука

- 3 чена белог лука

- 2-3 шоље парадајз соса из конзерве

- бибер, со

- уље

- 2 шоље ренданог качкаваља

- теглица маринираних шампињона

Ставите воду да прокључа и сипајте мало соли, путер и паленту. Кувајте док се палента не згусне. Сипајте је у плех намазан путером, поравнајте и оставите да се охлади. За то време на уљу издинстајте лук да омекша и благо порумени и додајте парадајз сос, па крчкајте још 5 минута. Додајте бибер и мало соли. На охлађену паленту нанесите парадајз сос, а преко поспите качкаваљ. Потом ставите откривено у рерни да се пече на 200 степени, 25-30 минута. Палента је печена када се ухвати румена корица и сир истопи. Печену паленту сеците на коцке и служите топлу, преливену парадајз сосом или посуту маринираним печуркама.


ГУРМАНСКА ПРОЈА


Потребно је:

- 3 јајета

- 2 чаше киселе воде

- 2 кашике ајвара

- шоља пшеничног брашна

- шоља кукурузног брашна

- 1/2 шоље кукурузног гриза

- кесица прашка за пециво

- 2 кашичице соли

- 100 г сувог меса

- 100 г качкаваља

- 2 кисела краставчића

Умутите миксером јаја, па додајте киселу воду, а затим и ајвар. Полако све сједините, па постепено уз благо мешање сипајте прво пшенично брашно, потом кукурузно и на крају гриз. Посолите, па све благо сједините. На крају умешајте ситно исецкано суво месо, качкаваљ и краставчиће. Добијену смесу сипајте у подмазан плех са калупчићима и пеците 30 минута у рерни, на 200 степени. Служите топло уз јогурт или кисело млеко.