Крокети од паленте

Потребно је: палента, сир гауда, со, уље, лишће першуна, влашац

Паленту скувајте према упутству са паковања, па док је још топла додајте нарендану гауду, сецкани влашац и першуново лишће и све промешајте да добијете једноличну масу. Затим је сипајте у мању тепсију и оставите да се охлади. Од охлађене смесе кашиком вадите жељену количину и рукама обликујте крокете. Пеците у тигању, на јако загрејаном уљу. Вадите их на папирни убрус.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Карфиол чорба

Потребно је: главица карфиола, главица црног лука, кромпир средње величине, кашика сувог биљног зачина, млеко, бели бибер, мало белог лука у праху, прстохват шећера, суви целер, тимијан, влашац

У шерпу ставите карфиол исцепкан на мале цветове, кромпир исечен на комаде и црни лук пресечен напола. Налијте воде толико да буде 2 цм изнад поврћа и пустите да се крчка поклопљено, 15 минута. Када је поврће скувано, извадите га и ставите у блендер. Пре него што га изблендирате, сипајте млека тек толико да добијена маса буде у густо течном стању (као јогурт). Уситњену је вратите у воду у којој сте кували поврће, све сједините, па пет минута кувајте на тихој ватри, уз мешање и додавање преосталих зачина по укусу. Приликом сервирања украсите ситно сецканим влашцем.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Брускети са лососом

Потребно је: 100 г димљеног лососа, 50 г капра, крем-сир (или сирни намаз), влашац, мало сусама, мало маслиновог уља, лимунов сок, лимун

Намажите мање парчиће хлеба крем-сиром, поспите их сусамом и пеците у рерни, петнаестак минута, на 200 степени. Извадите их, делимично поспите ситно сецканим влашцем, ставите комад филета димљеног лососа и одозго остатак влашца, неколико капи лимуновог сока и маслиновог уља. Уз брускете служите кришке лимуна.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Палачинке од кромпира

Потребно је: 4 шоље пире кромпира (не инстант) 2 шоље насецкане моцареле, јаје, 1/4 шоље брашна, 2 кашичице насецканог влашца, 1/2 шоље презли, мало маслиновог уља

У велику посуду сипајте пире кромпир, моцарелу, јаје, брашно и влашац. Добро промешајте, док не добијете потпуно кремасту смесу. Ако је пире превише редак па не можете да формирате палачинку, додајте, полако, по кашичицу брашна и мешајте док не дођете до жељене густине. Кашиком вадите смесу, па руком обликујте палачинке и затим их умочите, с обе стране, у презле. Загрејте тигањ на средњој температури и сипајте мало уља. Када постане врело, убаците палачинке, пазећи да свака има довољно простора. Пеците их по четири минута са обе стране, односно док не постану златно-браон боје.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Кинеске нудле са печуркама

Потребно је: 200 г пилећег белог меса, 120 г нудли, 200 г печурака, црвена паприка, шаргарепа, млади црни лук, влашац, коријандер, по 5 кашика соја соса и уља од сусама, по кашичица густина и шећера, по 1/2 кашичице соли и соде бикарбоне

Пилеће месо исеците на танке траке. Направите маринаду од кашике соја соса, густина, шећера, соли, соде бикарбоне и 4 кашике воде, па оставите пилетину да се маринира око пола сата. У међувремену потопите нудле у врелу воду и пустите да одстоје око пет минута, у зависности од инструкција на паковању. Када омекшају, оцедите их, додајте неколико кашика сусамовог уља и промешајте. У воку или тигању загрејте уље, па на њему пропржите пилетину, претходно оцеђену од вишка маринаде. Биће вам потребно неколико минута да би се испржило. Извадите пилетину и након тога на јакој ватри пропржите бели лук. Убаците сецкану шаргарепу и паприку, пржите неколико минута да мало омекшају. Додајте нудле и пилетину, па промешајте и склоните са ватре. На крају доспите преостали соја сос и сусамово уље, исецкан млади црни лук и коријандер.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Сармице од блитве

Потребно је: 2 везе блитве, 500 г свежег сира, 150 г сланине, јаје, влашац, неутрална павлака за кување, со, бибер, 2 чена белог лука

Блитви одстраните доњи, задебљали део стабљике, па кратко бланширајте листове. Извадите их из воде и раширите на послужавник, да би се охладили. У сир додајте ситно сецкану сланину и бели лук, влашац, со, бибер и јаје, па добро промешајте. По жељи можете да додате и кашику кукурузног брашна. Смесом од сира филујте листове блитве (сложите по два за једну сарму), па их ставите у науљену ватросталну посуду. У павлаци за кување умутите мало соли и сецкани свежи влашац, па тиме прелијте сложене сарме и пеците у рерни загрејаној на 180 степени, око 45 минута.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Слани кекс са белим луком

Потребно је: 100 г глатког брашна, 50 г омекшалог путера, свежи влашац, 1-2 кашичице наренданог пармезана, 2 чена белог лука, 2 жуманцета

Ситно исецкајте бели лук и влашац, а у посебној посуди сједините путер са влашцем. У другој чинији просејте брашно, па му додајте пармезан и путер са влашцем. Гњечите рукама док не добијете зрнасту смесу, па додајте једно жуманце и толико воде да можете да умесите глатко тесто. Обликовано тесто замотајте у пластичну фолију и пустите да одстоји 30 минута на хладном месту. На побрашњеној радној површини развијте тесто и поспите га сецканим белим луком, па га преклопите на пола и поново развијте и вадите (сеците) облике по жељи. Тако извађене кексиће стављајте на науљен плех, па сваки премажите преосталим, умућеним, жуманцетом. Пеците у рерни загрејаној на 200 степени, око 20 минута, док не добију златну боју.