КРЕМ-ЧОРБА


Потребно је:

- 500 г шаргарепе

- 1 мања главица црног лука

- 50 г маслаца

- 1 кашика брашна

- 150 г киселе павлаке

- 1 кашика биљног зачина

- со, бибер

- сецкани першун по жељи

Очистите шаргарепу и 3/4 од припремљене количине ситно нарендајте, а остатак исецкајте на коцкице. Пропржите на маслацу ситно исецкан црни лук, додајте кашику брашна и уз стално мешање полако долијте литар топле воде. Затим додајте биљни зачин и шаргарепу и кувајте 40 минута уз повремено мешање. Пред крај кувања чорбу посолите и зачините бибером. Склоните са рингле, додајте киселу павлаку и добро промешајте. Послужите чорбу док је топла, а по жељи можете додати сецкан першун и још мало павлаке на средини посуде.


КУВАНА ЈУНЕТИНА


Потребно је:

- 1 кг јунетине

- 500 г шаргарепе (може у комбинацији са кромпиром)

- со, бибер

- биљни зачин


Месо исеците на веће коцке, шаргарепу (кромпир) на половине или четвртине и све заједно кувајте у дубљем лонцу са мало соли. С обзиром на то да ће се поврће брже скувати од меса, извадите га из лонца и оставите да се охлади. Пре него што месо склоните са рингле, додајте биљни зачин и бибер. Од воде у којој сте кували јунетину можете да направите супу. Месо сервирајте са поврћем, а као прилог уз ово јело одлично иде рен или домаћи сос од парадајза.

МИМОЗА САЛАТА

Потребно је:

- 200 г шунке

- 200 г качкаваља

- 100 г шаргарепе

- 200 г мајонеза

- 300 г киселе павлаке

- 3 црвена кромпира средње величине

- 2 јајета

- соли по укусу


Скувајте кромпир и шаргарепу и посебно обарите јаја. На дну чиније крупније нарендајте кромпир, посолите и премажите танким слојем мајонеза и киселе павлаке. Преко нарендајте шаргарепу, нанесите други слој мајонеза и павлаке, затим насецкајте шунку, па поново ставите мајонез и павлаку. У следећем реду исецкајте јаја или само беланца (жуманца можете искористити за декорацију) и поновите поступак са мајонезом и павлаком. Затим ситно нарендајте качкаваљ, а преко ставите сецкано жуманце. Салату можете да декоришете цветом од барене шаргарепе, са мало першуна или маслина.


МАКАРОНЕ СА ПОВРЋЕМ


Потребно је:

- 400 г макарона

- 300 г белог пилећег меса

- 1 тиквица

- 2-3 шаргарепе

- неколико чери парадајза

- со, бибер

- биљни зачин

- оригано


Пилеће месо исецкајте на коцкице и пропржите на уљу са мало соли, биљног зачина и бибера. Одвојено скувајте тестенину и поврће (шаргарепу и тикивце). Када се поврће охлади исецкајте га на коцкице, а чери парадјз на половине. У дубљу посуду ставите макароне, поврће, пилеће месо, додајте оригано и још зачина ако је потребно и све заједно лагано промешајте. Уколико желите да обогатите оброк ставите и мајонез.



РОЛАТ ОД МЛЕВЕНОГ МЕСА


Потребно је:

- 1 кг мешаног млевеног меса

- 1/2 паковања шампињона

- 1 већа главица црног лука

- 2 чена белог лука

- пола везице першуна

- 50 г презли

- 3 кашике млека

- 1-2 веће шаргарепе

- 3 јајета

- со, бибер

Очистите и исецкајте шампињоне и пропржите их на уљу. У велику посуду ставите млевено месо, додајте јаја, ситно исецкан бели и црни лук, шаргарепу, першун, презле, шампињоне и зачине. Добро умесите смесу и додајте кашику по кашику млека. Прекријте посуду провидном фолијом и оставите у фружидеру сат времена. У међувремену припремите правоугаону посуду за печење, папир за печење премажите уљем и преко њега ставите млевено месо. Затим увијте лагано у ролат и ставите у загрејану рерну да се пече на 200 степени, али да папир буде откривен. Када ролат порумени, покријте га алуминијумском фолијом и оставите да се добро испече.

ПИЛЕТИНА ПЕЧЕНА У РЕРНИ


Потребно је:

- једно пиле

- 1 кг кромпира

- неколико већих шаргарепа

- 1 црни лук

- со

- биљни зачин

Пиле, шаргарепу и лук скувајте кратко у води, а затим од те течности направите укусну домаћу супу. Када се месо мало охлади, добро га зачините са спољашње и унутрашње стране и ставите у плех претходно подмазан уљем. Около поређајте сецкани кромпир, шаргарепу и лук и пеците док месо не буде румено и хрсаво.