Риђа торта

Потребно је: 200 г пасиране, куване бундеве, 2 већа јајета, 200 г шећера, 600 г интегралног брашна, кашичица прашка за пециво, кашичица ђумбира у праху, кашичица морске соли, 200 г исецканих ораха, 200 г исецканих јабука, 2 кашичице цимета у праху, 2 дл слатке павлаке, 2 кесице ванилин шећера

Помешајте испасирану бундеву, јаја и шећер у великој чинији. Додајте брашно, цимет, прашак за пециво, ђумбир, со, орахе и јабуке, па поново промешајте. Сипајте смесу у побрашњени калуп за торту. Пеците у рерни загрејаној на 200 степени око 25 минута. Када је печена, извадите је из рерне и оставите у плеху десетак минута, затим је ослободите калупа и потпуно охладите. Улупајте слатку павлаку са ванилин шећером и равномерно је распоредите по печеној кори.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Освежавајући компот

Потребно је: 1 кг бундеве, 14 кашика шећера, 1 л воде, кесица ванилин шећера, 1,5 дл јабуковог сирћета, 5 зрна каранфилића, 1/4 кашичице цимета, 1/4 кашичице ђумбира у праху

Бундеву очистите од семенки, ољуштите је и исеците на крупније коцке. У већу посуду ставите воду, обе врсте шећера, сирће и каранфилић и кувајте. Кад проври, додајте бундеву, поклопите и кувајте 15-20 минута. Бундева треба да омекша, али водите рачуна да се не прекува. Два-три минута пред крај кувања, додајте цимет и ђумбир у праху, па скините са ватре. Компот једите хладан.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ваздушасти колач

Потребно је: 320 г изрендане хокаидо (јапанске) бундеве, 80 г шаргарепе, 250 г шећера, 100 г млевених бадема, 100 г млевених лешника, 150 г гриза, 70 г брашна, 6 жуманаца, 6 беланаца, 2 кашике лимуновог сока, нарендана кора једног лимуна, 50 мл уља, кашичица прашка за пециво. За украшавање: шлаг, листови свеже нане

Шаргарепу изрендајте на шире траке и оставите је да одстоји. Жуманца пенасто умутите са шећером, па им додајте лешник, бадем, брашно, гриз, изрендану кору и сок лимуна, прашак за пециво и уље. Све добро промешајте дрвеном варјачом. Додајте шаргарепу и бундеву, па поново добро промешајте све. Умутите беланца у чврст шне, додајте их припремљеној смеси и промешајте. Округли калуп, пречника 26 цм, обложите пек-папиром, па у њега сипајте смесу. Пеците у рерни загрејаној на 200 степени, 30-35 минута. Охладите колач у калупу, па га тек онда извадите, украсите шлагом и листовима нане.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Пиринчани слаткиш

Потребно је: 150 г пиринча, 1 1/2 кг бундеве, 5 дл млека, 200 г шећера, 2 кесице ванилин шећера

Нарендајте бундеву крупно. Шерпу науљите по дну и са стране, па је поспите пиринчем. На њега сипајте неколико кашика шећера, па ред бундеве. Опет ставите мало шећера, па бундеву, и тако редом, док не потрошите састојке. На крају би требало да завршите са бундевом, а до врха шерпе оставите бар један прст висине. Све лепо поравнајте и залијте млеком, поспите ванилин шећером и ставите у рерну загрејану на 160 степени, на 45 минута. Пред крај појачајте температуру на 200 степени, да би се запекло и ухватило корицу. Кад буде печено, извадите из рерне и оставите да се охлади, па тек онда исеците.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Америчка пита

Потребно је: 400 г брашна, 250 г путера, 3 јајета, 900 г бундеве, 200 г шећера, 200 мл павлаке, цимет, ванилин шећер, со

Просејте брашно и со у дубоку посуду, додајте маслац и мешајте док се не претвори у мрвице. Потом додајте благо умућено јаје, па замесите тесто, увијте у фолију и оставите да одстоји у фрижидеру 50 минута. Одстраните семенке из бундеве, исеците је на коцкице, ставите у тигањ, додајте мало воде и оставите да крчка, док не омекша и течност потпуно не испари. Испасирајте је у пире. Развијте тесто у плиткој округлој посуди за печење, овлаш посутој брашном. Након тога, преко теста ставите папир за печење и нешто тешко, да притиска средину. Пеците 15 минута у рерни загрејаној на 190 степени. Ставите бундеву у посуду, додајте два јајета, шећер, павлаку, зачине и со и добро промешајте. Смесу улијте у печено тесто, па допеците у рерни још 50-55 минута, на 180 степени.