ЦРНО-БЕЛИ РОЛАТ


Потребно је за кору:

- 6 јаја

- 6 кашика шећера

- 5 кашика оштрог брашна

- 4 кашике какаа

- 1/2 прашка за пециво

- 1 дл уља

За фил:

- 500 г кестен пиреа

- 100-150 г шећера у праху

- 1 кашика екстракта рума

- 150 г маргарина

Умутите беланца у чврст снег, додавајући кашику по кашику шећера. Затим жуманца и беланца помешајте шпатулом, па додајте и остале састојке за кору. Већи плех обложите папиром за печење, ставите смесу и пеците отприлике 20 минута на 180 степени. Охлађену кору умотајте заједно са пек-папиром у ролат и оставите да одстоји док припремиае фил. Умутите пенасто маргарин и шећер у праху, додајте кестен пире и рум и мутите док не добијете кремаст фил. Одмотајте кору, премажите је филом и поново чврсто уролајте. Са мало белог крема филујте ролат, поспите преко млевене орахе и ставите у фрижидер да се добро стегне.



КРЕМАСТА ТОРТА


Потребно је за кору:

- 5 јаја

- 5 кашика млека

- 3 кашике уља

- 2 кашике какаа

- 5 кашика шећера

- 1 прашак за пециво

- 5 кашика брашна

Фил:

- 300 г кестен пиреа

- 400 мл слатке павлаке

- 150 г шећера у праху

Посебно умутите беланца, када постану пенаста додајте шећер и све добро измиксајте. Убаците једно по једно жуманце и лагано мутите док се не сједини. Додајте млеко и уље и мутите још мало. Одвојено помешајте какао, брашно и прашак за пециво и лагано варјачом све помешајте. Округли плех обложите папиром за печење, ставите смесу и пеците у загрејаној рерни на 200 степени, око 25 минута. Охлађену кору поделите на три једнака дела. Умутите чврсто слатку павлаку са шећером у праху, додајте кестен пире и сједините. Поделите фил на три дела. Преко сваке коре намажите фил, а торту можете да украсите остатком фила или умућеном слатком павлаком.


НЕОДОЉИВ КУГЛОФ


Потребно је:

- 125 г путера или маргарина

- 150 г шећера у праху

- 3 јајета

- 300 г брашна

- 50 г млевених бадема, ораха или лешника

- 200 мл млека

- 150 мл слатке павлаке или шлага

- 250 г кестен пиреа

- 1 ванилин шећер

- 1 прашак за пециво

- 1 кашичица цимета

- 50 г црне чоколаде

Сједините кестен пире, слатку павлаку и млеко. Пенасто умутите путер са шећером у праху, додајте једно по једно јаје, затим брашно, ванилин шећер, прашак за пециво, цимет, млевене бадеме и кестен пире са млеком и павлаком. Добро све промешајте. Додајте сецкану или крупније рендану црну чоколаду и промешајте кашиком. Смесу ставите у калуп за куглоф који сте претходно подмазали путером и посули презлама или брашном. Пеците око 50 минута у рерни загрејаној на 180 степени. Куглоф извадите из калупа тек када се добро охлади и украсите га шећером у праху.


ЧОКОЛАДНИ МУС


Потребно је:

- 2 жуманца

- 20 г шећера

- 60 мл млека

- 330 мл слатке павлаке

- 50 г црне чоколаде

- 150 г кестен пиреа

Умутите жуманце и шећер и ставите у посуду у којој ћете касније кувати фил на пари. По 60 мл млека и слатке павлаке загрејте у малој посуди готово до врења, склоните са рингле и оставите да се охлади. Затим полако сипајте у посуду са жуманцем, ставите на пару, на средњој температури и мешајте док не почне лагано да се згрушава (отприлике пет минута). Скините са шпорета и поделите смесу на два дела. У један додајте растопљену чоколаду, а у други лагано измиксан кестен пире. Преосталу слатку павлаку умутите у чврст шлаг и такође поделите на два дела. Један део шлага додајте у смесу од кестена, а други у ону са чоколадом и пажљиво помешајте. Мус сипајте у декоративне посуде или чаше и украсите их са мало шлага или воћем по жељи.


ЈЕДНОСТАВНЕ КОЦКИЦЕ


Потребно је за кору:

- 90 г маслаца

- 150 г шећера у праху

- 1 ванилин шећер

- 3 јајета

- 200 г кестен пиреа

- 150 г млевених бадема

Умутите миксером маслац са шећером у праху и ванилин шећером, а затим додајте једно по једно јаје. Пире од кестена помешајте с бадемом, па сједините са смесом. Ставите у четвртасти плех за печење који сте претходно подмазали уљем или маслацем и обложили пек-папиром и пеците у загрејаној рерни на 190 степени отприлике 50 минута. Када се охлади колач кожете украсити по жељи, чоколадом за кување, шећером у праху или са мало шлага.