СОЧНА ПАЧЕТИНА


Потребно је:

- 1/2 кг пачетине

- 3 кашике уље

- 2 кашике дижон сенфа

- 5 накиселих јабука

- 1 веза мајчине душице

- 5 ченова белог лука

- 200 мл тамног пива

- 1 кафена кашичица млевене црвене паприке

Сенф, млевену паприку и иситњене ченове белог лука помешајте са мало соли и тиме истрљајте патку. Оставите је да одстоји 2-3 сата на хладном месту. Јабуке исецкајте на танке шните, па их поређајте у ватросталну чинију, затим ставите и патку, у коју сте ставили ситно сецкану мајчину душицу. Посолите и прелијте уљем и пивом, па пеците у рерни један сат, покривено стакленим поклопцем, на температури од 180 степени.


ПЕЧЕНА РИБА


Потребно је:

- 1/2 кг харинга (10-12 комада)

- 2-3 зелене јабуке

- маслиново уље

- пола везе першуна

- со, бибер

- 1/2 кафене кашичице куркуме
Посуду за печење намажите маслиновим уљем. Рибе посолите, побиберите и поспите крукумом и сецканим першуном. Исеците јабуке на кришке и поређајте их око рибе, где год имате слободног места. Прелијте маслиновим уљем и пеците у рерни, на температури од 180 степени, 45 минута.

КОТЛЕТИ СА ЖАЛФИЈОМ


Потребно је:

- 4 мања свињска котлета, без костију

- 2 мање киселе јабуке

- 20 листова жалфије

- 150-200 мл павлаке за кување

- неколико кашика маслиновог уља

- 1 кашика путера

- со, бибер

- на врх ножа цимета у праху

- на врх ножа мускатног ораха

Јабуке ољуштите, исеците на тање кришке и ставите да се тихо динстају у тигању, на загрејаном путеру. Када омекшају, склоните их са ватре, а на њу ставите други тигањ са маслиновим уљем. Котлете излупајте тучком, посолите и ставите да се прже, заједно са листовима жалфије. После неколико минута листови ће постати печени и хрскави, па их извадите да се не би препекли. Котлете испеците тако да у тигању буде више сока од меса, односно моче. Месо извадите и оставите са стране, а у тигањ у коме сте пекли месо преручите јабуке и путер, и пржите тек толико да добију карамелизовану, нежну корицу. Мало их посолите и побиберите, додајте им цимет и мускатни орашчић и, кад почну да тамне, извадите их пажљиво на тањире на којима ћете сервирати јело. Декоришите листићима жалфије и послужите.


ЧОРБА СА БУНДЕВОМ


Потребно је:

- 1 главица црног лука

- 1 кашика свежег, ренданог ђумбира

- 1/2 кг рендане бундеве

- 600 мл супе од поврћа

- 1 кисела јабука

- 1 кашика сецкане жалфије

- со, бибер

- 1 кашика уља

- 1 кашика крутона

На уљу пропржите ситно сецкани лук и рендани ђумбир. Додајте рендану бундеву, супу, исецкану или изрендану јабуку, жалфију, со и бибер. Прокувајте, па крчкајте 30-ак минута у поклопљеној шерпи. Склоните са ватре, и, кад се прохлади, испасирајте у блендеру. Декоришите семенкама бундеве и крутонима.


РАМСТЕК НА ВОЋНОМ ПИРЕУ

Потребно је:

- 1 кг рамстека

- уље

- 1 кашика рена

- со, бибер

- неколико сувих шљива

За пире:

- 1 мања главица црног лука

- 1 кашика маслиновог уља

- 1 већа јабука

- 100 г целера

- со, бели бибер

- 1 кашика путера

- мало рена

Рамстек посолите, побиберите, прелијте уљем, поклопите и оставите да одстоји недељу дана, на хладном месту. Одлежани рамстек пржите на путеру, на јакој ватри, око 3-4 мин са сваке стране. Уколико желите више печен одрезак, време пржења продужите на 5-6 минута. Пре припреме меса направите пире од јабука, тако што ћете на уљу пропржити лук, додати ситно исецкан и нарезани целер и прелити водом. Након 10 минута убаците јабуку исецкану на коцкице и зачините. Скувани целер и јабуку уситните штапним миксером, па додајте рена по укусу. Послужите уз пржени рамстек.


ВАЛДОРФ САЛАТА


Потребно је:

- 2 киселе јабуке

- 2-3 стабљике целера

- 100 г грожђа

- 100 г ораха

- 2 дл киселе павлаке

- 3 кашике мајонеза

- 1 кашичица шећера

- мало сока од лимуна

- лист зелене салате

Добро измешајте павлаку, мајонез, шећер и лимунов сок, па оставите мало да одстоји. Јабуке ољуштите и исецкајте на коцкице, зрна грожђа преполовите (оставите неколико целих за украс) и извадите им коштице. Стабљике целера оперите и посушите, па им одстраните горњи слој и исецкајте их на колутиће. Одвојите неколико ораха за украс, а остале ситно исецкајте. Саставите све састојке у једној посуди, додајте смесу од павлаке и мајонеза и све лепо измешајте. Украсите полуткама ораха, грожђем и листом зелене салате, па је добро расхладите пре сервирања.


БРЗИ ОМЛЕТ


Потребно је:

- 1 већа јабука

- 3 кашике интегралног ражаног брашна

- 2 кашике овсених пахуљица

- 1 јаје

- 2 кашике ситног сира

- 50 мл воде

- 1/4 кафене кашичице цимета

- 1 кафена кашичица маслиновог уља

- мало рендане шаргарепе и црвеног купуса

- неколико листића босиљка

Јаје лагано умутите виљушком, па му додајте брашно и пахуљице, ситан сир и воду. Мешајте жицом за мућење, док не добијете уједначену смесу. Ољуштите и изрендајте јабуку, па је поспите циметом. На загрејано уље сипајте добијену смесу, мало је протресите, да би се равномерно разлила, преко сипајте јабуке и лагано их утисните у јаја. Кад омлет почне да се одваја са стране и потамни, окрените га на другу страну. Пошто ће бити веома мекан, користите мали тањир приликом окретања. Испеците га до краја, око 5 минута са сваке стране. На готов омлет ставите тањир и окрените наопако, да би остао на њему. Послужите уз салату од ренданог црвеног купуса и шаргарепе, украшену босиљком.