У сосу од поморанџе

Потребно је: 500 г јунећих груди, главица црног лука, 3 чена белог лука, мања главица целера, шаргарепа, сок од 1/2 поморанџе, 2 кашике пасираног парадајза, 2 кашике путера, 150 г крем-сира са зачинским биљем, со, бибер

Црни и бели лук ољуштите и ситно исецкајте. Целер и шаргарепу, такође, и све ставите у чинију. Месо положите на поврће, прелијте соком од поморанџе, додајте две кашичице соли, бибер, парадајз и ставите у фрижидер да преноћи. Сутрадан га извадите из чиније, још посолите и побиберите, па уз поврће, са маринадом, ставите у дубоки тигањ или шерпу и динстајте на тихој ватри око 180 минута. Када је готово, месо издвојите, а поврће испасирајте и помешајте са сиром. Месо можете да вратите у сос или да га служите одвојено.

* * * * * * * * * * * *

Бут са ароматичном корицом

Потребно је: 1 кг јунећег бута у комаду, бибер, 1,5 кг морске соли, 2 кашике рузмарина

Добро побиберите јунећи бут, па га у тигању запеците са свих страна и склоните са ватре да се охлади. У великој чинији помешајте со и рузмарин, добро измешајте. У со сипајте и шољу воде, па поново промешајте. У тепсију сипајте танак слој соли и добро га утапкајте на дно. Преко њега ставите бут, а затим га прекријте остатком соли са свих страна. Тепсију ставите у загрејану рерну и пеците на 120 степени око 60 минута. Кад месо извадите из рерне, нека одстоји 15 минута. Ако не волите преслано, мало корице можете да скинете с меса. Исечено месо послужите уз рестовани кромпир и поврће.

* * * * * * * * * * * *

Репови у црном вину

Потребно је: 1,5 кг јунећих репова, 1/2 кг шаргарепе, 5-6 листова ловора, 3-4 чена белог лука, 5-6 зрна бибера, 1/2 л црног вина, 250 г говеђе супе (може и вода), 3-4 кашике уља, пуна кашика брашна, со, бибер

Репове оперите, исеците на комаде и сложите у већи суд или експрес лонац, додајте шаргарепу исечену на танке колутове, ловоров лист, целе ченове белог лука и зрна бибера. Прелијте вином и супом. Поклопите и крчкајте око 3 сата, или 1 сат у експрес лонцу. Ако кувате у шерпи, повремено окрените веће комаде. На крају, посолите и побиберите, па мешајући додајте белу запршку направљену тако што сте брашно размутили у уљу и мешајући пустили да заври, али само неколико секунди. Пустите да ври још 5 минута.

* * * * * * * * * * * *

Пикантне ролнице

Потребно је: 750 г јунећег бута, 3 кисела краставца, 100 г шаргарепе, 80 г сланине, 2 кашичице естрагон сенфа, кашичица биљног зачина, 2 кашичице брашна. За сос: 50 мл маслиновог уља, 150 г лука, 2 чена белог лука, 100 г целера, 100 г шаргарепе, 300 г пасираног парадајза, гранчица рузмарина, 2 -3 листа ловора, 50 мл белог вина, кашичица биљног зачина, кашичица густина

Јунетину исечену на танке одреске добро истуците. Поспите биљним зачином и премажите сенфом само с једне стране. На ту страну распоредите танко нарезану сланину, а затим шаргарепу и краставце исечене на штапиће. Одреске замотајте и причврстите их чачкалицама. Уваљајте их у брашно и пеците на загрејаном маслиновом уљу. Ролнице извадите, па у истом тигању пропржите исецкан црни и бели лук, нарендану шаргарепу и целер. Додајте пасирани парадајз, рузмарин, ловоров лист, биљни зачин, млевени бибер, шећер и вино. Кувајте 10-15 минута, а по потреби додајте мало воде. Сос пропасирајте и вратите у тигањ заједно са ролницама, налијте водом и кувајте око пола сата док месо не омекша. На крају умешајте густин размућен с мало воде и кратко прокувајте.