Слатко од смокава

Потребно је: 1,5 кг зрелих а чврстих смокава, 1,5 кг шећера, 1 лимун, шака креча

Смокве ољуштите и спуштајте у кречну воду. После пола сата их вадите и исперите у ђевђиру. Нека се добро оцеде. У велику шерпу сипајте шећер и 1,5 дл воде. Промешајте варјачом и кувајте на средњој ватри пет минута, да добијете сируп средње густине. Затим лагано једну по једну смокву ређајте у сируп. Преко смокава поређајте колутове добро опраног лимуна. Наставите да кувате на средњој температури, али повремено протресите шерпу. Кувајте још 20-30 минута. Слатко је готово када охлађен сируп има густину ређег меда. Шерпу покријте чистом сувом крпом и оставите слатко (добићете 750 г) да се охлади током ноћи. Сутрадан га сипајте у тегле, затворите их и држите на тамном и прохладном месту.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Џем од смокава

Потребно је: 5 кг смокава, 1 кг шећера, 2 поморанџе, 200 г млевених бадема, цимет по укусу

Опране и очишћене од петељки смокве исеците ситно или измиксајте штапним миксером да буду жељене величине. Пола смокава ставите у шерпу и одложите, а другу половину прекријте шећером. Изрендајте кору две поморанџе, а исцеђен сок од њих додајте смоквама. У рерну укључену на 250 степени ставите све смокве да се кувају. Кад прокључају, с времена на време их промешајте да не загоре. Чим добијете жељену густину џема, извадите га из рерне. Додајте млевене бадеме и цимет, па све промешајте. Џем преспите у стерилне теглице. Ставите их у искључену рерну да се полако охладе.


* * * * * * * * * * * * * * * *

Слатко од дуња

Потребно је: 2,8 кг дуња, 1.400 г шећера, 4 дл воде, 4-5 колутова лимуна

Дуње оперите, добро истрљајте сунђером, ставите у већу шерпу, налијте преко хладну воду и ставите на ринглу. Чим вода проври, дуње извадите решеткастом кашиком и прелијте их хладном водом. После неколико минута ољуштите их и очистите, па исеците на коцкице и извагајте. Колико дуња, толико иде шећера. Шећер ставите у већу шерпу и прелијте га водом. Кад проври оставите да кључа десетак минута, повремено скидајући пену. Убаците дуње у шећерни сируп и кувајте без много мешања. Повремено протресите шерпу. Коцкице дуња биће скуване већ за 10-15 минута. Склонити са ватре, па додајте неколико колутова лимуна. Чим се мало прохлади, сипајте у тегле.* * * * * * * * * * * * * * * *

Сируп од дуња

Потребно је: 2,5 кг дуња, 4 веће крушке, 700 г шећера, 20 г лимунтуса, 2 лимуна, 5 г винобрана, прстохват конзерванса

Дуње добро оперите и исеците на коцке, а крушке очистити од петељки и семенки па их такође исеците на коцкице. Воће прелијте водом да огрезне, затим поспите шећером, лимунтусом и лимуновим соком и ставите да се кува. Када омекша, оцедите га и уситните штапним миксером, па вратите у воду у којој се кувало. Додајте конзерванс и винобран и добро измешајте док се маса не претвори у густ сок. Сипајте у стерилисане флаше.


КРЕЧНА ВОДА ИЛИ ЛИМУНТУС?

Да се воће не би распало током кувања и да би остало чврсто, користите кречну воду која се прави лако. Рецимо, за 750 г слатка од смокава, шаку креча прелијте са три литре хладне воде. Измешајте да се креч растопи. После пола сата, кад одстоји и креч се сасвим слегне, чисту воду с врха преспите у други суд а креч баците. Ако немате креч, можете да употребите и лимунтус. На пример, једно паковање лимунтуса размутите у три литре воде и у то спуштајте смокве.