Пилетина са кикирикијем

Потребно је: 250 г пилећег белог меса, 100 г кикирикија, празилук, 2 зелене паприке, 2 чена белог лука, кашика густина, кашичица ђумбира у праху, по 50 мл соја соса, белог вина и уља, со

На уљу пржите кикирики пет минута, извадите га, па у истој масноћи испржите пилетину исечену на коцкице. Извадите је и у том тигању сада пропржите ситно сецкан празилук, додајте и исецкану паприку. Пола чаше воде, вино, соју сос и густин измешајте у посуди, додајте ситно сецкан бели лук и ђумбир, па на крају пилетину и кикирики. Посолите и оставите да се кратко крчка на смањеној температури. Послужите уз кувани пиринач.

* * * * * * * * * * * * *

Пролећне ролнице

Потребно је: 500 г пилећег белог меса, 100 г пиринча, 2 кувана јајета, шаргарепа, кашика першуна, паковање кора за питу, со, бибер, соја сос

Обарите јаја и исецкајте их. Пилетину ситно исецкајте и на уљу пропржите. Додајте пиринач, сецкану шаргарепу, кувана јаја, першун, соја сос и зачините по укусу. Сваку кору исеците на четири дела, затим филујте смесом и увијајте ролнице. Сложите у одговарајући пекач и пеците на 200 степени око пола сата.



* * * * * * * * * * * * *

Нудле са гамборима

Потребно је: 20 гамбора, 200 г нудли, кашика наренданог свежег ђумбира, кашика сецкане љуте папричице, 2 чена белог лука, црвена паприка, 1/2 тиквице, 1/2 главице црног лука, 4 кашике соја соса

Припремите нудле према упутству на паковању, а у тигању, на загрејаном уљу пропржите ђумбир, љуту папричицу, ситно исецкани бели лук и гамборе. Посолите и побиберите, па извадите на тањир. У истом тигању динстајте кратко паприку, тиквице и лук исечене на трачице, додајте соја сос и пржите још минут. Додајте нудле и гамборе са ђумбиром, белим луком и папричицом, па још мало пржите, да бисте све заједно промешали и сјединили. Украсите свежим першуном.



* * * * * * * * * * * * *

Супа са соја сосом

Потребно је: црвена љута папричица, жута паприка, кашичица изрендане коре лимуна, кашика сока од лимуна, трећина корена ђумбира, шаргарепа, мањи празилук, веза першуна, 100 г резанаца, кашика сусамовог уља, кашика сирћета, 1 л воде, кашика густина, 3 кашике соја соса, со, бибер

Исецкајте паприке на трачице, шаргарепу на колутиће, изрендајте ђумбир. Исецкајте и першун. Скувајте резанце у сланој води. На загрејаном сусамовом уљу пропржите паприке, ђумбир, шаргарепу и кору од лимуна. Додајте сирће и воду. Убаците празилук. Са мало воде измутите густин и умешајте га у јело. Кувајте пет минута када проври, па убацити резанце, зачините соја сосом, сољу, бибером и соком од лимуна. Украсите першуном.




* * * * * * * * * * * * *

"Љуте" лоптице

Потребно је: 400 г млевеног меса, љута папричица, кашика кукурузног брашна, кашика ђумбира у праху, 2 кашике маслиновог уља, кашика белог вина, 3 кашике соја соса, мало шећера, мало соли, 1/2 кашичице љуте алеве паприке

Млевено месо помешајте са ситно сецканом папричицом, вином, соја сосом, алевом паприком, сољу, шећером, кукурузним брашном и ђумбиром. Улијте маслиново уље и рукама правите лоптице. Нека одстоје пола сата. Загрејте кашику уља и пажљиво убацујте једну по једну лоптицу, окрећући их да се испеку са свих страна, до пола сата најдуже. Повремено сипајте воду. По жељи прелијте још мало соја соса и уваљајте лоптице у сусам.


* * * * * * * * * * * * *


Рижото са телетином

Потребно је: 500 г телетине, 250 г пиринча, 2 црвена лука, 2 шаргарепе, 2 чена белог лука, 2 парадајза, 2 паприке, патлиџан, со, бибер, алева паприка, мало целера или першуна

Поврће оперите и ситно исецкајте. Телетину исеците на коцкице и динстајте на загрејаном уљу са сецканим поврћем и зачинима. Пиринач оперите и додајте у динстано месо и поврће. Сипајте мало воде и ставите да се све кува на тихој ватри, без мешања, само протресите суд с времена на време.


* * * * * * * * * * * * *


Пекиншка патка

Потребно је: патка (од око 3 кг), кришка ђумбира, млади лук, 3 кашике меда, кашика сирћета, кашика кукурузног брашна

Патку добро очистите и ставите да се просуши неколико сати. У тигањ сипајте воду, додајте ђумбир, млади лук, мед и сирће. Пустите да вода проври, па тек онда додајте кукурузно брашно отопљено у води, уз стално мешање. Патку ставите у воду са састојцима и пустите да кључа око десет минута, извадите је и оставите да се мало осуши, па је пеците у рерни на 200 степени по 30 минута са сваке стране. Када се мало охлади, исеците је и сервирајте.