Егзотично изненађење у кокосу

Потребно је: 300 г пилећих филета, 100 г кокоса, јаје, мало млека, брашно, со, алева паприка, кари

За кари сос: 1/2 веће главице црног лука, 2 чена белог лука, 2 комадића путера, мало брашна, 300 мл пилеће супе из коцке, мало ђумбира у праху, пола кашике слатког карија, мало куркуме


Филете посолите, побиберите, зачините алевом паприком, уваљајте прво у брашно, па у размућено јаје са мало млека, а потом у кокос помешан са алевом паприком и каријем. Пеците на мало уља са обе стране док не порумени, па слажите на салвете или чисту кухињску крпу. За кари сос прво скувајте пилећу супу.

Потом ситно исецкајте црни лук и ставите га да се пржи на путеру. Када порумени додајте исецкан бели лук, кратко пропржите и склоните са ватре.

У другој посуди растопите мало путера, додајте кашику брашна и направите запршку. Вратите лук на ватру, додајте запршку и мало ђумбира, па све добро промешајте. Уз стално мешање лагано сипајте супу.

На крају додајте кари, посолите, још мало кувајте, а на самом крају додајте куркуму. Још мало, уз стално мешање, прокрчкајте. Пилетину служите преливену сосом од карија и уз пиринач.




Сочиво са спанаћем и ровитим јајетом

Потребно је: 200 г сочива, 3 кашике уља, 1/4 кашичице куркуме, штапић цимета у кори, 1/2 кашичице семенки слачице (користи се и за сенф), 80 г ситно сецканог црног лука, кашичица ренданог свежег ђумбира, 2 стишњена чена белог лука, 250 г спанаћа, 1/2 кашичице гарам масале (мешавина зачина), 1/2 кашичице коријандера у праху, чили, со, бибер, јаја по потреби


Потопите сочиво у воду неколико сати, а затим га ставите да се кува са кашиком уља и куркумом. Када прокува смањите ватру, па кувајте још 10-15 минута. Скувано сочиво процедите, а део течности оставите. На преостало загрејано уље ставите штапић цимета и семенке слачице. Када семенке почну да пуцкетају додајте црни лук, ђумбир и ченове белог лука, па кратко пропржите. На то додајте спанаћ и динстајте 10 минута. Зачините гарам масалом, коријандером, чилијем, посолите и побиберите. На крају убаците сочиво, подлијте са мало воде од његовог кувања, и све заједно још кратко динстајте, да течност испари. Када је готово, преко ставите ровито скувана јаја по жељи и служите као главно јело или прилог уз месо.


Необичан спој кромпира и карфиола

Потребно је: 2-3 велика кромпира, карфиол, мали зелени чили, по кашичица кумина у зрну и праху, кашичица коријандера у праху, 1/4 кашичице чилија у праху, 1/2 кашичице куркуме, со, бибер, свежи коријандер


Кувајте кромпир исечен на коцкице 10-ак минута, водећи рачуна да се не прекува. На врелом уљу кратко пропржите зрна кумина, а када почну да пуцкетају, додајте ситно исецкан зелени чили без семенки. Затим на врело уље додајте цветиће карфиола и пржите их око 5 минута. Потом додајте кромпир, посолите, па још динстајте. Наведене зачине помешајте, додајте динстаном поврћу и пажљиво све сједините. Оставите да се 10-ак минута још пржи покривено, све док поврће не омекша. Склоните са рингле, украсите свежим листићима коријандера и служите уз јогурт.


Леблебије са укусом карија

Потребно је: кашика уља, 2 чена белог лука, кашичица свеже ренданог ђумбира, 2 кашичице карија, 300 г парадајза у лименци, кашика шећера, 400 г леблебија, со, мало јогурта за прелив, мало ситно исецканог першуна

На загрејано уље ставите ченове белог лука и ђумбир да се пропрже око 30 секунди. Потом додајте кари, још мало пропржите, па сипајте парадајз и шећер. Када смеса узаври, поклопите и кувајте на умереној температури 10-12 минута. Ставите леблебије, промешајте и кувајте још 4 минута. Посолите, склоните са ватре, па у јело додајте мало јогурта и ситно исецканог першуна.


Пикантна раџастанска пилетина

Потребно је: 1 кг пилећих батака и карабатака, кашика уља од слачице, дужи штапић цимета, кашичица семенки кумина, 4 семенке кардамома, кашичица жуте слачице у зрну, 2 ловорова листа, 20 сувих индијских папричица, 10 режњева белог лука, кашичица млевеног коријандера, кашичица млевене куркуме


Посебни додаци: кашика уља од слачице, кашичица семенки кумина, 2 кашике сирћета, 130 мл чврстог јогурта, мало свежег коријандера


Добро загрејте уље, све док не почне да се мало дими. На то ставите штапић цимета, кумин, кардамом, зрна слачице и ловоров лист. Сачекајте да зачини пусте мирисе и почну да пуцкетају. Промешајте након 30-40 секунди, смањите ватру, па убаците режњеве белог лука и суве папричице које су претходно стајале пола сата потопљене у води. Ставите коријандер и куркуму, па све промешајте и склоните са ватре. Када се ова зачинска масала прохлади извадите штапић цимета, а све остало тучком истуците у авану или измиксујте у блендеру. Смесу убаците у већу посуду заједно са пилетином, добро измешајте рукама, поклопите и оставите да се месо маринира на собној температури око 2 сата. Након тога у другој посуди загрејте уље и убаците семенке кумина. Када почну да пуцкетају и пусте мирис, ставите мариниране батаке и карабатаке са маринадом. Садржај промешајте и динстајте на јачој ватри 10 минута док пилетина лепо потамни. Додајте со и сирће, промешајте и динстајте још 5 минута. Ватру смањите на умерену, додајте јогурт, опет промешајте и оставите да се динста још 30-35 минута. Када сокови готово испаре, пилетина је готова. Нека јело одстоји 10-ак минута, па га сервирајте посуто коријандером.


Млечна супа

Потребно је: 1,5 шоља умућеног киселог млека, 4 кашике брашна, 1/2 кашичице љуте алеве паприка, 1/2 кашичице куркуме, со, 2-3 зелене и љуте, ситно исецкане паприке, 4 кашике уља, 4 суве црвене љуте паприке, кашичица семенки кумина, 3 чена изгњеченог белог лука, парче свежег ђумбира, 3-4 листа карија, коријандер


Помешајте добро млеко са брашном, алевом паприком, куркумом и сољу. Садржај процедите и сипајте у шерпу. Додајте зелене љуте паприке и оставите супу да се кува око 10 минута, повремено мешајући. Угрејте уље у тигању и пржите остале зачине, бели лук и ђумбир, све док суве паприке не постану црне. Сипајте их на млечну супу, покријте поклопцем и оставите тако да одстоји око 5 минута на искљученој рингли. Поново укључите ринглу, промешајте и оставите супу да ври још 5 минута. Супу сервирајте украшену листовима коријандера.


Ражњићи "тандури"

Потребно је: 400 г пилећег филеа, 2 лимуна, 2 главице црвеног лука, 2 кашичице димљене алеве паприке, 300 г киселог млека, корен ђумбира, 2 чена белог лука, по 1/2 кашичице кумина, куркуме, карија, по 1/2 кашичице кардамома и цимета, уље, бибер, со

За сос "раита": 200 г киселог млека, кашичица кумина, 3-4 струка нане, со


Изгњечен бели лук ставите у чинију, додајте кумин, куркуму, кари, ђумбир, цимет и кардамом. Промешајте састојке, па додајте и рендани ђумбир. Умешајте кисело млеко, уље, алеву паприку. Исеците пилеће груди на крупне коцке, посолите их и побиберите. Ставите пилетину у пикантну маринаду и промешајте да упије зачине. Нанижите месо на ражњиће па пржите на ребрастом тигању. У међувремену направите "раита" сос, тако што ћете помешати кисело млеко са кумином и исецканом свежом наном. Посолите и све промешајте. Ражњиће сервирајте са сосом.