Запечене макароне пуне ароме

Потребно је: 250 г макарона, 250-300 г празилука, 2 јајета, 150 мл млека, јогурта или помешане павлаке и млека, 200 г белог сира, мало путера, неколико шнита панчете

Скувајте макароне у сланој води, али да остану чврсте. Оперите празилук и ситно исецкајте, па га у тефлонском тигању мало пропржите са панчетом исецканом на коцкице. Умешајте сир, јаја и путер, сједините са празилуком и сланином, па све заједно сипајте у оцеђене макароне и промешајте. Сипајте и млеко по избору, поново промешајте, па макароне ставите у подмазан плех посут коцкицама путера и пеците на 250 степени док не порумене. Пре сервирања оставите да се прохладе око пет минута.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Примамљива бела чорба

Потребно је: 500 г кромпира, празилук, по 250 мл воде и млека, коцка месне супе, мања главица црног лука, 2 шните димљене сланине, 50 г гауде или ементалера, 2 равне кашике брашна, универзални зачин, бибер, суви влашац, око 600 мл млаке воде

Огулите кромпир, исеците на коцкице и ставите у мешавину воде, млека и коцке месне супе. Оперите добро празилук и исеците на колутове, па га додајте кромпиру када мало омекша. На тигањ ситно исецкајте сланину и лагано пропржите. Додајте ситно сецкани лук па благо све заједно пропржите, поспите брашном и мешавину сипајте у празилук са кромпиром. Налијте млаку воду и кувајте око 25 минута. Пред крај чорбу зачините по укусу, додајте рендани сир и суви влашац, још неколико минута прокувајте и служите.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Богата салата са преливом

Потребно је: 2 празилука, 4 парадајза, 3 кувана јајета, 100 г роловане шунке, 50 г сира ементалера. За прелив: 300 мл јогурта, по 2 кашике уља и сенфа, бели бибер, прстохват шећера, везица першуна

Празилук очистите, добро оперите, оцедите и исецкајте на танке колутове. Огуљен и од семенки очишћен парадајз, тврдо кувана јаја и шунку исеците на коцкице, па лагано помешајте са празилуком. За салатни прелив помешајте сенф, уље, со, шећер и бибер. Затим додајте јогурт и насецкани першун, па све заједно добро сједините, прелијте преко салате и оставите око пола сата у фрижидеру. Служите као хладно предјело или мали оброк.