Домаћи џем

Потребно је: 2 кг бресака, кг шећера, 2 дл сока од лимуна, 50 г ренданог ђумбира, 1 лимунтус, 100 мл воде

Брескве ољуштите, преполовите, извадите коштице, исеците на коцкице и прелијте са мало лимуновог сока. Половину испасирајте у блендеру са ђумбиром. У шерпу сипајте воду и преостали сок од лимуна, када почне да кључа, смањите температуру, сипајте шећер и мешајте док се не отопи и почне да пени. Додајте коцкице воћа, прокувајте 10 минута, па умешајте пасиране брескве и лимунтус. Кувајте на умереној ватри око два и по сата, уз повремено мешање. Шерпу склоните са рингле, скините пену и сипајте у претходно загрејане теглице.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Укусна пита

Потребно је за тесто: 110 г глатког брашна, 50 г маргарина, кашика шећера, прстохват соли, 50 мл хладне воде. За фил: 2 брескве, јаје, 50 мл млека, 100 мл слатке павлаке, кашика брашна, 70 г шећера, кашичица ванилин шећера

Направите тесто и обликујте га у круг, замотајте у фолију и оставите у фрижидеру десетак минута. Разваљате га и пеците десет минута на 180 степени. Млеко, павлаку и ванилин шећер загрејте до кључања. Умутите јаја са шећером и додајте брашно, врелу смесу са млеком и све добро измешајте. Излијте надев на тесто и прекријте га исецканим колутићима брескве. Пеците још 20 минута.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Прилог уз сладолед

Потребно је: 4 брескве, кашичица екстракта ваниле, кашичица цимета, 2 кашике меда, 2 кашике маслаца, 250 г сладоледа од ваниле

Брескве пресеците на пола и извадите им коштицу, поређајте их на плех. У шерпи на средњој ватри истопите маслац, додајте мед, ванилу и цимет, мешајте док не потамне. Пажљиво прелијте брескве маслацем и зачинима и пеците их у рерни десетак минута. Сервирајте их топле, уз сладолед од ваниле.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Коктел

Потребно је: 3 брескве, 5 дл белог вина, 2,5 дл воде, кашика босиљка, 4 кашике меда, кашичица свеже ренданог корена ђумбира, 2 дл сока од лимуна

Ољуштене брескве испасирајте у блендеру, а у другој посуди помешајте вино, воду, босиљак и мед и загревајте до кључања, па наставите да кувате на умереној температури пет минута. Склоните са рингле и оставите да се охлади, потом додајте ђумбир и испасиране брескве. Промешајте и зачините соком од лимуна. Сипајте у чаше које сте напунили коцкама леда и декоришите по жељи.