Ћабата

Потребно је: 340 мл млаке воде, кашика маслиновог уља, кашичица шећера, кашичица соли, 450 г брашна, кашичица сувог квасца

Све састојке ставите по наведеном редоследу у велику посуду. Мешајте тупим ножем, док тесто не достигне дебљину оног за уштипке. Извадите тесто на даску, коју сте претходно посули брашном. Можда ће вам се чинити да је сувише лепљиво, али немојте додавати брашно. Оставите тесто један сат да одстоји и поклопите га великом посудом. Поделите тесто на два дела и од сваког обликујте ћабате, величине око 10x30 цм. Ставите их у плех, покривен папиром за печење, па поспите мало брашна преко ћабата. Пеците на 200-220 степени, између 25 и 30 минута. Првих 10 минута печења можете посути мало воде преко ћабата, да би биле хрскаве. Када су готове, премажите их са мало воде и умотајте у крпу да одстоје краће време.

* * * * * * * * * * * * *

Канелони са спанаћем

Потребно је: 200 г канелона, 550 мл парадајз пиреа, 300 г маринираних шампињона, 500 г спанаћа, 100 г црног лука, 50 г путера, кашичица мешавине сувих зачина, 300 г рикота сира, 200 г моцареле, 4 кашике наренданог пармезана

На загрејаном путеру пропржите насецкани лук, поспите мешавином сувих зачина, додајте очишћен спанаћ, па динстајте док не омекша. На крају умешајте рикоту. У ватросталну посуду ставите парадајз пире и шампињоне, па у то "потопите" канелоне, које сте напунили припремљеном смесом, прекријте их исеченом моцарелом и поспите наренданим пармезаном. Пеците у рерни загрејаној на 200 степени, око 40 минута.

* * * * * * * * * * * * *

Милански рижото

Потребно је: 400 г пиринча округлог зрна, главица црног лука, 100 г путера, 1,5 л воде, 2 коцке кокошје супе, 2 кашичице мешавине сувих зачина, 150 мл вина, 1 кашичица шафрана у праху, 50 г наренданог пармезана, гранчица рузмарина, за украс

У кључалу воду ставите коцке за супу и кувајте пет минута. На загрејаном путеру кратко пропржите исецкани лук и лагано га динстајте, заливајући га супом. Додајте пиринач, кратко пропржите, па полако динстајте, постепено додавајући врућу супу, уз непрекидно мешање. Пред крај додајте вино, мешавину сувих зачина и шафран, а затим пармезан, па украсите рузмарином.

* * * * * * * * * * * * *

Шпагети круди

Потребно је: 350 г шпагета, 600 г парадајза, 3 кашике маслиновог уља, со, бибер, доста босиљка, свеже нарендан пармезан, 1/2 кашичице шећера

Исеците парадајз на ситније кришке, а шпагете преполовите. У широку шерпу ставите две кашике маслиновог уља, сложите парадајз, шпагете, босиљак, посолите, побиберите, поспите мало пармезана и све ово поновите. На врх ставите парадајз, једну кашику маслиновог уља и пармезана. Ако је парадајз кисео можете додати мало шећера. Поклопите шерпу и ставите на шпорет а кад прокључа кувајте на лаганој температури 10 минута. Откријте поклопац, све добро промешајте, ако је потребно додајте мало воде и скувајте шпагете "ал денте" (да остану чврсте).

* * * * * * * * * * * * *

Капоната

Потребно је: 4-5 патлиџана, 250 г црног лука, 1 кг парадајза, 100 г зелених маслина, 50 г капара, 1 љута папричица, 2 стабљике целера, 100 мл уља (мешавине маслиновог и сунцокретовог), 3 кашике винског сирћета, со, кашичица шећера, босиљак (свежи или сушени), кашика мешавине сувих зачина

Патлиџан исеците на мање коцке, посолите и оставите да одстоје најмање пола сата. У велику шерпу сипајте део уља и насецкани лук, кратко га пропржите и динстајте уз доливање мало воде, док не омекша. Додајте исецкан парадајз и наставите да динстате, док се сос не згусне. Исперите патлиџан врућом водом, оцедите га и добро осушите, па пропржите у другој шерпи на преосталом уљу. Додајте стабљике целера, исецкане на комадиће, и све заједно још кратко пропржите. Затим патлиџан са целером умешајте у сос од парадајза, додајте исецкане маслине, опране и оцеђене капаре и мешавину сувих зачина. Све помешајте и полако динстајте још пет минута. Поспите шећером, додајте сирће и ситно исецкану љуту папричицу. Након неколико минута искључите ринглу, а јело оставите на њој, поклопљено. После неколико минута додајте босиљак.

* * * * * * * * * * * * *

Салтимбока са жалфијом

Потребно је: 600 г телећих шницли (свака од по 75 г), 100 г танких листића пршуте, 8 свежих листова жалфије, 100 мл маслиновог уља, 20 г путера, кашичица мешавине сувих зачина, бибер, 100 мл просека

Скините сувишну масноћу са шницли, па их излупајте тако да добијете танке одреске. Поспите их мешавином сувих зачина и бибером, само са једне стране, и ставите на сваку по лист жалфије. Затим их положите на по листић пршуте, па све заједно причврстите чачкалицама. На загрејаном маслиновом уљу пропржите шницле са једне стране око три минута, а затим их окрените, по пршути распоредите путер и пеците још три минута. Извадите их на топли тањир, а у тигањ у ком су се пржиле сипајте просеко и кратко прокувајте. Шницле прелијте сосом од печења и послужите.

* * * * * * * * * * * * *

Њоке ала романа

Потребно је: 400 мл млека, 400 мл воде, 125 г путера, 250 г гриза, 100 г ситно наренданог пармезана, 2 жуманца, со, бибер, мускатни орашчић

Млеко, воду и пола количине путера ставите на средњу температуру и пустите да прокључа, па лагано додајте гриз, уз непрестано мешање. Потом, на сасвим тихој ватри, пустите да се кува око 25 минута, уз повремено мешање. Након тога смесу пребаците у другу посуду и додајте трећину пармезана, жуманца и остале зачине по жељи. Добро промешајте и помоћу две кашике правите њоке, које ће изгледати слично као кнедле за супу, па их стављајте у подмазану ватросталну посуду. Поспите остатком пармезана и растопљеног путера, ставите у рерну загрејану на 200 степени и пеците око 20 минута, односно све док се лепо не запеку.